Odafigyeléssel megelőzhetőek a vízi balesetek

2023. június 8. (csütörtök)

Odafigyeléssel elkerülhetőek a vízi balesetek. Erre hívja fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A Balaton a szórakozás mellett számos veszélyforrást is rejt magában, ezért csak körültekintően és megfelelő helyen szabad megmártózni. A strandolók mellett a vízi járművel közlekedőknek és a horgászoknak is figyelniük kell a biztonságra.

A szezonban, jó időben megtelnek a strandok. A fürdőzők között mindig akadnak olyanok, akik segítségre szorulnak. Bár az elmúlt napok esőzései miatt nem a legalkalmasabb az időjárás a strandolásra, vannak, akik megmártóznak a Balatonban. Fontos felhívni a figyelmet, hogy kerüljük a hirtelen vízbe merülést és csak a part közeli, biztonságos mélységű területeken tartózkodjunk. A fürdőzők mellett a sportolóknak is figyelniük kell, ha szenvedélyüknek hódolnak.

A Keszthelyi Vízirendészeti Őrsön 7 fő dolgozik, az egész Balatonon több mint 50-en látnak el szolgálatot. Folyamatosan járőrőznek, esetleges bajba jutottak után kutatva. Az egyenruhások kérik, hogy figyeljünk egymásra.

„Leginkább párban, vagy többen menjenek be a Balatonba fürdeni. Attól mindenkit óvva intenék, hogy egyedül indul el. Hiszen, hogyha bajba kerül, akkor nem biztos, hogy látja ezt más, nem tud segítséget kérni. Mindenképpen a kijelölt fürdőterületeket látogassák, a strandokat, ott állandó vízimentő szolgálat működik. Általában, ahol a strandok vannak, onnét jól látszódnak a viharjelző berendezések, úgyhogy ott vannak a legnagyobb biztonságban.” – mondta el Dr. Hetényi-Marton Tamás a Keszthelyi Vízirendészeti Őrs parancsnoka.

A vízirendőröknek folyamatosan akad munkájuk a tavon. Június első hétvégéjén 4 esetben 9 embert mentettek ki a magyar tengerből. Műszaki hibás, árboc-törött, illetve felborult vitorlás, valamint egy eltévedt SUP utasai is olyan helyzetben találták magukat, amiből az egyenruhások segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Csak idén 21 esetben 38 főt mentettek ki június elejéig, de tragédiával végződő esetük is volt már. Egy horgász az elszabadult csónakja után úszva vesztette életét a vízben.

Számos helyzetben kell intézkedniük a vízirendőröknek is. Minden évben előfordul, hogy a vízen elsodródó eszközök után úszó embereket kell menteniük. Ezekben az esetekben inkább célszerűbb a 1817-es segélyhívószámot tárcsázni, ami 24 órán keresztül hívható.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10425-odafigyelessel-megelozhetoek-a-vizi-balesetek

Képek