Október a Látás Hónapja – idén is több száz optika csatlakozik

2023. szeptember 26. (kedd)

Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához. Idén októberben is országos kampány keretében ingyenes vizsgálatra és tanácsadásra várják az érdeklődőket az optikák. Ebben az évben a rövidlátásra fókuszálnak a szervezők. Kutatások igazolják, hogy a rossz látás, vagy a helytelen szemüveghasználat jelentősen ronthatja a hétköznapi életet.

A hétköznapi életben sokat számít az éleslátás, a mindennapi közérzetet befolyásolja. A rossz látás olyanokat is eredményezhet mint a fáradtságérzet, fejfájás, vagy gyerekek esetében az olvasási zavar. A Látás hónapjának az a célja, hogy ingyenes szűrővizsgálatokkal, szemüveg ellenőrzésekkel és szaktanácsadással segítsék az embereket.

Szabadi Zsolt, a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség elnöke: „Ez a kampány több mint 18 éve erről beszél, hogy jöjjenek, megnézzük, üljünk le, beszélgessünk és nézzük meg azt, hogy kinek milyen az éleslátása, kinek milyen a látásegészségének a szintje. Amit tudunk, mi mindent elmondunk, a legfrissebb információkat is beleértve, a legújabb technológiai dolgokat, legújabb kutatási eredményeket. Jól felkészült kollégáink várják az optikai szaküzletben az érdeklődőket.”

Még tart a regisztrációs időszak, de már meghaladta a 300-at a résztvevő üzletek száma. Az ország minden pontjáról csatlakoznak a kampányhoz.  Minden évben van egy kiemelt üzenete a látás hónapjának, idén ez a Myopia kontroll.Ennek célja, hogy mérsékeljék a rövidlátók dioptrianövekedését. A rövidlátás ugyanis erősödik, különösen ha valaki sokat néz képernyőt. Megállítani nem, de lassítani lehet a rövidlátás progresszióját. Különösen a gyerekek és a fiatalok látását tudják megóvni a már hazánkban is alkalmazható eljárással.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek