Októberi testületi döntések

2012. október 31. (szerda)

Rendhagyó módon szerdán, október utolsó napján tartotta soros ülését a keszthelyi képviselőtestület. A tanácskozás megnyitása előtt Ruzsics Ferenc polgármester megemlékezett a 94 éve e napon meggyilkolt magyar miniszterelnökről, gróf Tisza Istvánról.

Elsőként az állattartás szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletet módosították a képviselők, melyre törvényi változás miatt volt szükség: ezentúl önkormányzati rendeletben nem korlátozható a mezőgazdasági haszonállatok tartása, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásával kapcsolatos szabályok sem tartoznak a helyi jogalkotási körbe.

Lakossági kérések figyelembevételével módosította az önkormányzat a temetkezésről szóló rendeletét: további 25 évvel meghosszabbítva 2050-ig lehet a már megváltott és jelenleg is érvényes dupla vagy mélyített sírhelyekre koporsós temetést, illetve rátemetést végezni a Szent Miklós temetőben.

Elfogadták a képviselők a jövő évi turisztikai szezonra való felkészülés intézkedési tervét, valamint jóváhagyták a Keszthelyi Turisztikai Egyesülettel megkötendő éves megállapodás összegét: a keretszerződés értelmében a 2011. évi idegenforgalmi adóbevételek állami támogatással növelt összegének 10 százalékát, 13 millió forintot kap jövőre az egyesület az önkormányzattól.

Augusztusban tárgyalt a testület a Csik Ferenc tanuszoda belépődíjainak áremeléséről. Az akkori határozat értelmében a szeptemberi működés tapasztalatai alapján a térítési díjakat felülvizsgálják a képviselők, és ha szükséges, újabb módosításról döntenek. A VÜZ Kft. erről szóló beszámolójából kitűnik, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva a tanuszoda forgalma 10 százalékkal csökkent, az árbevételben ugyanakkor 55 százalékos növekedés jelentkezett – a díjemelés hatására tehát visszaesett ugyan némileg a látogatók száma, ám az ezzel valószínűsített bevételcsökkenés elmaradt. A statisztikák szerint az uszodalátogatási szokások átalakulóban vannak: egyre több a rendszeresen járó, bérletvásárló vendég.
A napirendi pont tárgyalásánál elhangzott: a szeptemberi adatok alapján az uszoda működési költségének még így is csupán 18 százalékát fedezi a jegy- és bérleteladásból származó bevétel, a fennmaradó összeget az önkormányzat, illetve az üzemeltető VÜZ Nonprofit Kft. finanszírozza.

Jóváhagyták továbbá a képviselők a téli hószolgálati és síkosság-mentesítési tervet, elfogadták a második negyedéves belső ellenőrzési tájékoztatót és a jövő évi munkatervet, valamint megtárgyalták a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség beszámolóját (az eddigi hivatásos önkormányzati tűzoltóság az állami katasztrófavédelem kereteiben működik 2012-től).

Kilenc intézmény illetve egyesület karácsonyi rendezvényéhez összesen 1,33 millió forintos támogatással járul hozzá az önkormányzat, valamint az egészségügyi prevenciós keretből százezer forinttal segíti a Pannon Egyetem Georgikon Kar dolgozóinak széleskörű egészségügyi szűrését.