Ökumenikus világimanap

2024. március 4. (hétfő)

Harminckilencedik alkalommal szerveztek ökumenikus világimanapot, amelynek részeként, a korábbiakhoz hasonlóan, a nehéz helyzetben, régióban élő keresztényekért zajlik imádság világszerte. Ebben az évben a liturgiát palesztin asszonyok fogalmazták meg. Keszthelyen, a Református Egyházközség gyülekezeti termében imádkoztak szombaton délután.

Az 1943-ban alakult Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának női bizottsága világimanapi előkészítőn tájékoztatta azokat a nőcsoportokat, akik a világimanapon közösen imádkoztak a békéért, a nehéz sorsúakért. Az Amerikából indult rendezvény célja kezdetben az volt, hogy a különböző országok keresztény nőcsoportjainak kapcsolattartása és összefogása erősödjön. Az imanapokat mindig más ország készíti elő. Ebben az évben palesztin nők fogalmazták meg a liturgiát.

„Amikor ezt az országot kijelölték, amikor a palesztinai asszonyok vállalták azt, hogy ők állítják össze a világimanapnak  a témáját, imádságokkal, különböző társadalmi helyzetben lévő asszonyok imádságával, négy évvel ezelőtt. Akkor nem tudták, hogy mennyire aktuális lesz ennek az imanapnak az üzenete. S négy év elteltével, amikor olvassuk, akkor valójában rádöbbenünk, hogy nagyon-nagyon nagy szüksége van nemcsak a világnak, hanem abban minden egyes embernek felekezeti hovatartozástól függetlenül arra, hogy közösen imádkozzunk.” mondta el Zichy Emőke református lekipásztor.

Az imanapon eredeti palesztin dallamokat énekeltek abból a füzetből, aminek elején három imádkozó palesztin nő látható különböző szimbólumokkal. Palesztin nők gondolataival, írásaival ismerkedtek meg. Fohászkodtak a békéért és imádságra hívtak mindenkit. A közös imanapon jelképekkel is felidézték azt az országot, ahol nem veszíthetik el a reményt. „Jeruzsálemnek a rózsáját, egy szép piros rózsát, a pálmafát. Hoztunk egy kis homokot, a homokra raktunk puputevét –  az adott országnak az állata-, datolyát, szárított datolyát, olívabogyót és megsütöttük a béke tortáját, ami egy kevert tészta alap és az a különlegessége, hogy amikor elkészült ez a tészta, akkor melegen meg kell szurkálni és citromos cukorsziruppal kell leönteni.”- adott tájékoztatást a helyi nőszövetség elnöke, Farkas Szilvia.

Kérlek titeket viseljétek el egymást szeretettel! Ez volt 2024-ben a világimanap jelmondata.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek