Olasz diákok a Vajdában

2023. október 19. (csütörtök)

Olasz diákok vendégeskedtek a Vajda János Gimnáziumban. A fiatalok az Erasmus+ program keretében érkeztek Keszthelyre. A közös munka mellett arra is jutott idő, hogy felfedezzék a környéket. A keszthelyi gimnazisták várhatóan jövő tavasszal látogatnak el Olaszországba.

A harmadik napon már nagyon összeszokottan dolgoztak a fiatalok. A Vajda rajztermében generációjuk alapvető problémáira keresték a választ. A tanulók azt tapasztalták, hogy nemzetiségtől függetlenül nagyon hasonló témák érdeklik őket, és hasonlóan látják a világot. Az olasz diákok családoknál laktak, ez is segített abban, hogy a két ország tanulói gyorsan egymásra hangolódjanak.

„Nagyon jó barátságok alakultak ki ez alatt a pár nap alatt, ugyanis úgy érzem, hogy mi és az olaszok nagyon megtaláltuk a közös hangot és mindenkinek kialakult egyfajta barátsága. Már arról beszélgetünk, hogy mennyire fognak hiányozni nekünk, hogyha szerda reggel elmennek.” – mondta a Vajda János Gimnázium diákja, Soós Zsóka.

A programban a gimnázium nyelvi specializációs diákjai vettek részt. A fiatalok egy vagy két éve tanulnak olaszul, így ez kiváló lehetőség volt a nyelvgyakorlásra. Mivel mindkét ország diákjai középszinten beszélnek angolul, ez is segítette a közös munkát. A campobassoi iskola tanárai és tanulói is nagyon jól érezték magukat Keszthelyen.

„Nekünk ez nagyon nagy élmény, nagyon jó. Szeretünk itt lenni, nagyon tetszettek a programok és a kirándulások, hihetetlen volt. Nem tudom máshogy mondani, mert az egyetlen szó, ami eszembe jut, az az, hogy hihetetlen. Én nagyon szeretek itt lenni, és a barátaim is, ugyanakkor nagyon jó, hogy összebarátkozhattunk a helyi diákokkal, mert nagyon jó emberek.” – tette hozzá Gaia Minervini, a campobassoi Liceo Sientifico Alberto Romita tanulója.

Az Erasmus+ program előkészítése már márciusban elkezdődött. A Vajda János Gimnázium és a campobassoi iskola közösen adtak be egy pályázatot az Európai Unióhoz. A sikeres projekt eredménye az olasz diákok látogatása, a vajdások pedig jövő év elején utazhatnak Campobassoba. Nemcsak a diákok, hanem a tanárok is együtt dolgoznak a projekten.

„A diákoknak nagyon jó ez a projekt, mert egy kicsit kimozdulnak a megszokott környezetből. A téma a város, a kulturális örökség, a 21. századi gyerekek, az ő elvárásaik, illetve azok az értékek, amiket azért tartalmaz mindkettő iskolának a környezete, a lakóhely, amit próbálunk közvetíteni. Együttműködnek, idegen nyelven beszélnek, megismerik a saját környezetüket, a saját hagyományaikat, megismernek egy új kultúrát.” – tájékoztatott Horváth Zoltán, a Vajda János Gimnázium pedagógusa.

A középiskolások meglátogatták többek között a Festetics-kastélyt, voltak hajózni a Balatonon, de elmentek a Szent György-hegyre és Szigligetre is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek