Olcsóbb hulladékszállítás, hatékonyabb zöldterület-gazdálkodás

2011. április 18. (hétfő)

A Keszthelyi Városüzemeltető Kft-ben nemrég lezajlott átvilágítás több ponton is rámutatott a racionálisabb működés lehetőségére. A hatékonyságfokozó javaslatokat átgondolva a városvezetés hozzálátott egyes ágazati feladatok strukturális átalakításához. A döntéseket áprilisi rendkívüli ülésén fogadta el a képviselőtestület.

– Hosszú előkészítő munka, komoly számítások előzték meg ezt a véleményem szerint jól átgondolt döntést – mondta el a Monitornak Ruzsics Ferenc polgármester. – Fontos számunkra, hogy a keszthelyi polgároknak a közszolgáltatások terén ne kelljen áremelkedéssel szembenézniük. Két módon is megmutatkozik ez, és mindkettő egyformán lényeges: ne fizessenek többet a lakosok, valamint a teljes rendszer költséghatékonyan tudjon működni – hiszen közpénz lévén ez utóbbi is a keszthelyiek pénze. Az átalakítás során (mely inkább a struktúra továbbfejlesztését jelenti) ez a szempont vezérelt minket.

A hulladékkezelés és –szállítás keszthelyi rendszere országos szinten kiemelkedő. Az elsők között vezette be a város a biológiailag lebomló anyagok külön gyűjtését, és régóta működik a hasznosítható hulladékfajták szelektív kezelése. Mely területen van mégis szükség az átalakításra? Gachályi András alpolgármestert kérdeztük, aki szervesen részt vett a tervek kidolgozásában.
– A valaha példaszerűen működő szelektív gyűjtés mára sajnos egyre rosszabb aránnyal működik. Ennek okai összetettek: bizonyára lehetne fokozni a szemléletformálási tevékenységet és az ellenőrzéseket is, ám a fő problémát abban látjuk, hogy jelenleg mindenki akkora méretű kuka után fizet, amekkorát maga választhatott – emelte ki az alpolgármester. – Sokan alultervezték az igényüket; nem mondom, hogy minden esetben szándékosan, de néha anyagi megfontolások is szerepet játszhattak ebben. Tehették, hiszen senki sem ellenőrizte ilyen módon a szerződéseket. Tény, hogy egy négyfős háztartásban keletkező hulladékmennyiségnek nem elég a 35 literes kuka, sokan mégis ekkora edényt használnak. Így kerül a többlet alkalmanként a sárga zsákba, a szelektív gyűjtőszigetekre, vagy a komposztba…
– A VÜZ Kft. által kidolgozott korrekciós lehetőség és további működtetési elképzelés a lakossági árak emelkedésével járt volna, ezt azonban mindenképpen el akartuk kerülni – hangsúlyozta Gachályi András. – Olyan megoldást kerestünk, amely a hatékonyság növelésével olcsóbbá teszi a szolgáltatást a lakosság számára.

Új cég, új szemlélet

A hulladék elszállítására egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, nonprofit, csak ezzel az egy ágazattal foglalkozó gazdasági társaságot hoz létre a város. Az alpolgármester elmondta: bár megvizsgálták, de azzal a lehetőséggel komolyan sosem terveztek, hogy magánvállalkozásba szervezzék ki, vagy profitorientált cég keretében oldják meg a feladatot. – Úgy véljük, ennek hasznát kizárólag a lakosság kell hogy élvezze: önköltségi szemlélettel, erre az egy tevékenységre koncentrálva, az alacsony árak hosszú távú biztosítását szem előtt tartva kell működnie a cégnek – emelte ki Gachályi András.

Kezelés és szállítás egy kézben

Július elsejétől veszi át az újonnan megalakuló cég a munkát, az átállás gördülékenyen fog menni. Az ügyvezetői posztra felkért Rudolf Wiedner ismert szakember Keszthelyen és több más városban is: ő irányítja a régiós hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó KETÉH Kft-t, melyben a városi önkormányzat többségi tulajdonos.
– Kézenfekvő és praktikus megoldás, hogy a hulladék gyűjtése és feldolgozásra való előkészítése azonos irányítás alatt működjön – vallja Rudolf Wiedner. – A keszthelyi telephelyen a szelektív gyűjtésből származó anyagok teljes spektrumát fogadjuk, válogatjuk, tömörítjük és előkészítjük feldolgozásra, emellett átrakóállomást és lakossági hulladékudvart is működtetünk. A biohulladékból európai színvonalú, számítógép-vezérelt, modern GORE-technológiás rendszerünkkel kiváló minőségű komposztot állítunk elő – tette hozzá az ügyvezető.

Környezetszépítés – másképpen

Nem ez az egyetlen változás, amely a VÜZ Kft. tevékenységét érinti. Az áprilisi testületi ülésen megtárgyalták a képviselők a keszthelyi zöldterület-gazdálkodás, vízrendezés és téli útüzemeltetés kérdését is. A feladatot a Kft. irányítása alól a város Gazdasági Ellátó Szervezete hatáskörébe helyezte a testület. Az elmúlt években a GESZ már bebizonyította, hogy megfelelő színvonalon képes ellátni ezt a feladatot is.
– A város egy jelentős részén, a zöldterületek körülbelül egynyolcadán, több mint 10 hektáron egy ideje már szervezetünk végzi a környezetszépítést – mondta el lapunknak Dallos Csaba, a GESZ vezetője. – Nem ismeretlen tehát sem az ezzel járó munkaszervezés, sem maga tevékenység. Cégünk a Városüzemeltető Kft-étől eltérő struktúrája miatt lehet hatékonyabb e téren: a hierarchikus rendszerrel szemben nálunk a közvetlen irányítás, az egyszerűbb szervezeti forma miatt is alacsonyabbak a költségek. Várhatóan több mint 30 millió forintos megtakarítást tudunk elérni ezen a területen.

Gachályi András hozzátette: a döntést, annak hátterét és következményeit egyeztették a szakszervezeti tanáccsal, és állománygyűlésen a VÜZ Kft. dolgozóival is. Az átszervezés 25 embert érint.
– Senkit nem bocsátunk el, a VÜZ zöldterületi részlegének minden munkavállalóját átveszi a GESZ, a város továbbra is számít a munkájukra – hangsúlyozta az alpolgármester.

A most meghozott döntések a VÜZ Kft. átvilágítását végző és a racionalizálást mindvégig nyomon követő Németvölgy Consulting Kft. támogatását élvezik. A szakértői csoport szerint is elérik céljukat a változások: az érintett ágazatok úgy válnak költséghatékonyabbá, hogy ez nem jár minőségromlással.
– Így biztosítani tudjuk, hogy Keszthelyen továbbra is a Balaton fővárosához méltó legyen a zöldterületek állapota, a hulladékszállítási számlák ne legyenek magasabbak, és emellett a megszokott, színvonalas szolgáltatást tudjuk biztosítani a keszthelyi polgároknak – összegezte a döntések hatását Ruzsics Ferenc.

Nézze meg galériánkat!

____________

Az új rendszerrel – betartva azt, hogy csak egyfős háztartás igényelhet 35 literes, kétfős 60 literes, e létszám felett pedig 110-120 literes gyűjtőedényt – nemcsak hogy nem emelkedik, hanem több mint 15 százalékkal is csökkenhet a számla. Például egy háromfős vagy népesebb család az eddigi harmincezer forintos éves díj helyett 25.500 forintot fizet majd. A biohulladék elszállítása teljesen díjmentes lesz.

Kapcsolódó cikkek:
Legyünk válogatósak! – hulladékkezelési tapasztalatok
Aranyhangya hulladékgazdálkodási díj Keszthelynek
Megszüntetnek egy illegális szemétlerakót
Újrahasznosítási hónap: környezetvédelemről kézzelfoghatóan
A szemét gond, de a hulladék érték lehet
Mutasd a szemeted, megmondom, ki vagy!
A szelektív hulladék útja