Olcsóbb lesz a parkolás Keszthelyen

2011. június 24. (péntek)

Jelentősen csökkentette a parkolás díjait a belvárosi övezetben a keszthelyi képviselőtestület a júniusi soros ülésen. A változtatást a Belvárosi Kereskedők Egyesülete kezdeményezte.

Átlagosan 15-30 százalékkal csökkennek a pakolási díjak július elsejétől Keszthelyen. Kiemelt díjövezetben szezonban 320 helyett 240 forintért, szezonon kívül 300 helyett mindössze 200 forintért lehet várakozni. Az I. díjövezetben is kevesebbet kell fizetni: szezonban az eddigi 240 helyett 200, szezonon kívül 180 helyett 160 forint az egyórai parkolás ára. Emellett a belvárosi, P1-es megjelölésű piaci tömbparkolóban a várakozás első óráját továbbra is ingyenesen biztosítja a város. A II. díjövezet amúgy is jóval kedvezőbb árai nem változtak.

A belvárosi kereskedők beadványukban ennél alacsonyabb díjakat, valamint a parkolási rendszer szezonon kívüli teljes megszüntetését kérték. Ruzsics Ferenc polgármester az ülésen elmondta: a parkolási rendszer fontos forgalomszabályozási célokat is szolgál, ezért a díjak további csökkentése már ellenkező irányba, a kereskedők érdekei ellen hatna, hiszen túl olcsó (vagy ingyenes) várakozási lehetőség mellett már korán reggel egész napra megtelnének a belvárosi parkolóhelyek, és pont az a vásárlóréteg nem tudna megállni a központban, akik becsalogatását a díjcsökkentéstől remélik a kereskedők.

Vozár Péterné, a városrész önkormányzati képviselője és a Belvárosi Kereskedők Egyesületének pártoló tagja üdvözölte a döntést, mely szerinte felelős, átgondolt, és mindkét fél érdekeit egyformán figyelembe veszi.

Ezzel a döntésével a keszthelyi városvezetés újabb gesztust gyakorolt a belvárosi kereskedők felé. Mint ismeretes, az önkormányzat anyagilag támogatja a kereskedők egyesületének sétálóutcai rendezvényeit, és korábban is ingyenessé tette egyes hétvégéken, illetve több éve már a teljes adventi időszakban a parkolást. A mostani változtatás nagyságrendileg 9 millió forintos éves bevételkiesést jelent a város számára.

Kapcsolódó cikkek:
Változó parkolás, turistabarát újdonságok
Üzemel a piaci nagyparkoló
Indulhat a körforgalom építése
A biztonságos közlekedésért
Ingyenes parkolás az ünnepekre
Új közlekedési és turisztikai táblarendszer épül
Megszűnik az áthajtás a Fő tér egy újabb részén