Oltják már a kismamákat is

2021. április 2. (péntek)

Az elmúlt egy hétben 60500 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak itthon, amely az előző héthez képes 7 százalékos emelkedést jelent – hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Bár az oltás felvételét egyre többen kérik és oltóanyag is érkezik Magyarországra folyamatosan, még mindig sokan vannak, akik nem regisztráltak. Zala megyében jók az oltási mutatók, és április 1-től már a kismamákat is oltják.

Dr. Vajda Gábor a zalai háziorvosok szakmai vezetője és egyben a megyei oltási munkacsoport tagja is. Tájékoztatást adott arról, hogy a következő napokban közel 20 ezer adag vakcinát oltanak el a háziorvosi rendelőkben és az oltópontokon. Országosan az átoltottsági ráta 20% körül mozog, Zala megyében 2%-al magasabb. A fertőzött és elhalálozási számok rendkívül gyorsan emelkednek. Sokkal nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején. Ráadásul a fertőzöttek korcsoportmegoszlása egyre jobban eltolódik a fiatalabbak felé. Az oltások száma emelkedik. Április 1-től a várandós nők is kérhetik a védőoltást. A kismamák oltásába bevonták a háziorvosokat, akik ismerik a betegeiket. Az anya és a magzat egészsége védelme érdekében szükséges előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról.

„Csakis a második trimesztert, a 16-20. hetet betöltött várandósoknak az oltásáról van pillanatnyilag szó. Feltétele az, hogy regisztráljanak. Online. A vakcinainfo.gov.hu honlapon. Ennek van egy átfutási ideje. Néhány nap mire ő is értesül arról, hogy ez az illető hölgy regisztrált. Akkor tessék megkeresni a háziorvost. Zalában azt a megoldást dolgoztuk ki erre, hogy a háziorvosnál közli az adatait – a szokásos, név, születési adatok, TAJ szám. Nagyon fontos a telefonos elérhetőség, mert ez a későbbiekben szükséges lesz, és hogy hány hetes állapotos. A háziorvos a Zala Megyei Kórház oltópontja felé továbbítja. Ezzel igazolja, hogy valóban az illető hölgy gyermeket vár és az oltópont fogja értesíteni. A szoptatós kismamák helyzetével kicsit bonyolultabb a helyzet, ez most van kialakulóban, hogy ez hogy fog működni.”- mondta Dr. Vajda Gábor.

A megbetegedések legnagyobb hányadát már a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon. A harmadik hullám nagy intenzitású. Aki még nem jelentkezett oltásra minél előbb tegye meg, figyelmezet Vajda doktor. Nagyon fontos figyelni az új, kevésbé ismert tünetekre is.

„Ennek az a problémája, hogy sokkal fertőzőbb,sokkal több embert tud megfertőzni. Jellegzetes tünet volt a hasmenés- ez most inkább leáldozóban van- de nagyon gyakori a hátfájás, a köhögés – az megmarad mindig. Nekem volt olyan betegem, akinek vesetáji fájdalma volt és kiderült, hogy COVID-os. Érdekes módon a meglassult gondolkodás, a feledékenység, aluszékonyság, ami elsősorban új tünetként jelentkezett. Amikor orvost kell hívni az egyértelműen a nehéz légzés, a kínzó köhögés – amikor már aludni sem hagyja a beteget- és a több napnál, 4-5-6 napnál tovább tartó magas láz és a nagyfokú elesettség.”- adott tájékoztatást Vajda doktor.

Mivel az egész világon nő a fertőzöttek száma, újabb és újabb mutációk lépnek fel, ezért az oltás az egyetlen megoldás a fertőzések megállítására. Folyamatosan lehet jelentkezni védőoltásra. Azonban azt is tudni kell, hogy aki az oltásra interneten vagy postai úton regisztrál, annak a jelentkezése elküldésétől számítva, több nap szükséges ahhoz, hogy az adatait feldolgozzák és bekerüljön az oltandók rendszerébe.

Hosszabb beszélgetést a témában https://tvkeszthely.hu/hirek/7940-oltjak-mar-a-kismamakat-is