Önkormányzati tulajdonban a HEMO épülete

2011. szeptember 16. (péntek)

Hosszas tárgyalások eredményeként, térítésmentesen került Keszthely Város Önkormányzata tulajdonába a Kossuth u. 69. szám alatti, kultúrház megnevezésű, egykor helyőrségi klubként üzemelő, később üresen álló ingatlan. A hírt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, és Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester jelentették be pénteki közös sajtótájékoztatójukon.

Az önkormányzat 2005 óta folytatott tárgyalásokat a Honvédelmi Minisztériummal a Keszthely belvárosában álló, kétszintes, 411 négyzetméteres épület térítésmentes megszerzéséről. 2006-ban a Szekeres Imre által vezetett tárca 73 millió forintos vételáron hajlandó lett volna értékesíteni az akkor 90 millió forint becsült forgalmi értékű ingatlant, ám a keszthelyi önkormányzat továbbra is az ingyenes tulajdonba adást kérte. 2008-ban végre elvi támogatást kapott a helyhatóság kérelme, ám a konkrét intézkedések végül elmaradtak. Az idei tulajdonba adásig terjedő időszakra egy névleges összeg megállapításával bérleti szerződést kötött az ingatlan használatára az önkormányzat és a minisztérium.

Tavaly decemberben az önkormányzat ismételten kérte az ingyenes tulajdonba adást Hende Csaba honvédelmi minisztertől, hogy közösségi térként működtethesse az épületet. A szerződésben feltételül szabták, hogy az önkormányzat 15 évig nem idegenítheti el az ingatlant, azt ebben az időszakban a lakosság önszerveződő közösségeinek támogatására kell használnia, valamint a városban működő, a honvédséghez kötődő társadalmi szervezetek ingyenes elhelyezését is biztosítania kell ott.
A tulajdonba adásról szóló megállapodást 2011. augusztus 29-én írta alá a Magyar Állam képviseletében eljáró MNV Zrt. vezérigazgatója, a korábbi vagyonkezelő Honvédelmi Minisztérium képviseletében Hende Csaba miniszter, és Keszthely Város Önkormányzata nevében Ruzsics Ferenc polgármester.
Hamarosan sor kerül a hivatalos birtokbaadási eljárásra is.

A pénteki sajtótájékoztatón részt vett Dr. Tuboly János, az MNV Zrt. Zala megyei irodájának vezetője, Szirmai János nyugállományú alezredes, a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub elnöke, valamint Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, aki példaértékű együttműködésnek nevezte a megállapodást.

Az önkormányzat a szerződésben rögzített feltételek figyelembevételével közművelődési, tudományos és művészeti tevékenység céljára, illetve a lakosság önszerveződő közösségeinek támogatására kívánja hasznosítani az épületet, például egyesületi és intézményi táncoktatások és –próbák, illetve lakossági fórumok és egyesületi közgyűlések helyszíneként.

Az 1990-es évek végétől, a honvédség keszthelyi állomáshelyének megszüntetését követően az ingatlant sokáig a Bethlen Gábor Honvéd Kulturális Egyesület üzemeltette. Egyes részei étteremként, illetve alkalmi vásárok céljára kerültek bérbeadásra, az emeleti teremben pedig színpad és vetítőgép működött.

Idén nyáron a HEMO teljes tetőcseréjéről gondoskodott az önkormányzat: az elkorhadt gerendák eltávolítását követően új lécezés és fóliázás készült, és új tetőcserepeket kapott az épület. A belső terek még felújításra szorulnak.
A keszthelyi városközpont jelenleg is zajló nagyszabású megújításával hamarosan a frekventált helyen álló épület teljes környezete megszépül.