Opera a négyzeten – indul a Keszthely-Klassz

2011. május 4. (szerda)

Augusztus 5–13. között minden este nyolc órakor világszínvonalú hangversenyt rendeznek Keszthely négy varázslatos helyszínén: a Fő téri plébániatemplomban, a Balaton Színházban, a karmelita bazilikában, illetve a Balaton-parton.

Bálint NatáLia keszthelyi születésű énekesnő, a program ötletgazdája lapunknak elmondta: az idén első alkalommal megrendezésre kerülő, Keszthely-Klassz fesztivál és mesterkurzus elnevezésű nemzetközi komolyzenei programsorozatban világsztár operaénekesek tanítanak és adnak koncertet.

Augusztus 5-én Sass Sylvia világhírű opera-énekesnő és Thierry Pillon francia rendező-színművész-énekes lép fel a Fő téri templomban, ugyanitt augusztus 8-án Bálint NatáLia és a Helikon Kórus ad koncertet. Izgalmasnak ígérkezik Rost Andrea augusztus 10-i szereplése a Balaton Színházban vagy a Brazíliából érkező Eric Herrero tenorista és Helen Gallo zongoraművész estje. Kivetítő emeli az est színvonalát és a látványt Szabó Balázs orgonaművész hangversenyén, amely augusztus 9-én lesz a karmelita bazilikában, csakúgy, mint Fassang Lászlóét, aki a bazilika orgonáján Liszt-témákra improvizál augusztus 11-én.
Liszt Ferenc emléke előtt tisztelegve, születésének 200. évfordulója alkalmából számos koncerten főszerepet kapnak a Liszt-életmű darabjai.

Zeneszalon egy kávé mellé

Néhány koncert előtt előadást tart majd az adott programról, a zeneszerzőről és az előadókról Tóth Endre zenetörténész a Fő téri Pelso Café emeletén.
– A programot színesíti Sass Sylvia új könyvének bemutatója, amely egy új arcot ad a rendezvénynek, így irodalmat is csempészünk a hangversenyek közé – mondta Bálint NatáLia.
A szervező Goldmark Károly Művelődési Központ kedvező jegy- és bérletárakat alakított ki, így mindenki által elérhetők a programok.


Mesterkurzus a javából

Sass Sylvia és Thierry Pillon egy héten át tanít a Fő téri plébániatemplomban Harazdy Miklós zongoraművész közreműködésével. A világ különböző pontjairól érkező hét növendék mindegyike pályája elején álló operaénekes. A kurzus során tanultakat az augusztus 13-i záró hangversenyen mutatják be a közönségnek.
Az órák nyilvánosak lesznek, ezáltal a közönség bepillantást nyerhet a hang- és előadóképzésbe.

(forrás: Monitor www.monitormagazin.hu)