Óriás ruhaszobrok lepték el a kastélyparkot

2021. augusztus 16. (hétfő)

Takarófóliát, mosogatószivacsot és különböző anyagmaradékokat is újragondoltak a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének alkotói. A Helikon Kastélymúzeum parkjában ruhaszobor tárlat nyílt az elmúlt hét végén, amelyet ingyenesen látogathatnak az érdeklődők. A kiállítás célja, hogy elérhető közelségbe hozza a képzőművészeti alkotásokat, ugyanakkor felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára.

Különleges tárlatban gyönyörködhetnek a látogatók a Helikon Kastélymúzeum előkertjében. Az elmúlt hétvégén óriás ruhaszobrok lepték el a parkot, amelyek azóta is nagy érdeklődésre tartanak számot. Az alkotásoknak azonban nem csak a méretük, hanem szövethasználatuk is szokatlan. Az iparművészek takarófóliát, szigetelőanyagot, mosogatószivacsot és sok más olyan anyagot is felhasználtak, amellyel az újrahasznosításra irányítják rá a figyelmet. A tárlat nagy népszerűségnek örvend a kastély látogatói körében.

„Nagyon-nagyon tetszik, most ismerkedem vele, szerintem óriási ötlet. Gondolom ezek mind újrahasznosított anyagok, amikből készültek. Különösképpen tetszenek, amiben azért van egy kis plusz, tehát nem csak összefogva mondjuk egy takarófólia. Például vannak olyan ruharészletek, ahol mozaikcsempéket használnak fel a díszítéshez.” – mondta egy látogató, Szeifert Mari.

A ruhaszobrokat bemutató Tér-Tárlat már az ország számos pontján megfordult, Keszthely az utolsó állomása. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének célja a hazai kortárs művészet sokszínűségének közvetlen, interaktív módon való megjelenítése és megismertetése. A kiállítás nem múzeumi környezetben kapott helyet, így közvetlen, érinthető közelségbe hozza az iparművészeti alkotásokat. A kiállítás kurátora Simonffy Márta a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke.

„A Helikon Kastélymúzeum egész augusztusban rendhagyó kiállítással, ami a Tér-Tárlat címet viseli – várja itt az előkertben a látogatóit. Ezt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Egyesülete hozta ide hozzánk. Nagyon örültünk a megkeresésnek, mikor ezt felajánlották, hogy ezt a kiállítást láthatják itt a látogatóink a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkjában. Úgy látjuk, úgy tapasztaljuk, hogy az emberek nagyon szeretnek fotózkodni előtte, sokan körbeállják őket és lenyűgözve nézik ezeket a szobrokat.” – tájékoztatott Fókás Andor Zalán, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa.

A szobrok időjárásállók, így verőfényes napsütésben, de akár esőben is meg lehet őket csodálni. Az előkertben 13 iparművész alkotása kapott helyet, a tárlat augusztus 29-ig, a park nyitvatartási idejében, ingyenesen látogatható.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8313-orias-ruhaszobrok-leptek-el-a-kastelyparkot