Öröm, boldogság és dal a Bormustrán

2013. december 2. (hétfő)

„A jó borban dal, öröm és barátság van” – ezek mind találkoztak a negyedik 100 Hungarikum Bormustrán. A Balaton Színház rendezvényén több mint százféle magyar bort lehetett kóstolni. A borkedvelők a finom és különleges nedűk kóstolása mellett szakmai előadások keretében tájékozódhatta a szőlészetet és borászatot érintő aktualitásokról.

Jó hangulat, sok érdeklődő és tartalmas kóstolási választék állt a rendelkezésére a 100 Hungarikum Bormustra vendégeinek. A Balaton Színház immár negyedik rendezvényén több mint hatvan magyar szőlőfajta több mint száz borát lehetett kóstolni az újbortól kezdve a testes vörösborokig.

A mustrán helyi termelők borait is meg lehetett ízlelni, de tradicionális magyar, és a hazai nemesítésű szőlőfajtákból készített ízletes és különleges borok mind elnyerték a borrajongók tetszését.

A Bormustra szakmai partnere Pampetrics György borkereskedő és dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője. Minden borosüveg mögött egy rövid fajtabemutató olvasható az adott szőlőfajtáról. A kóstolási sorrend is meghatározott, amely több mint 100 féle bornál kiemelten fontos.

A Bormustra sok vendéget vonzott, a szakma és a borrajongók egyaránt szívesen kóstolták a finom nedűket.
A kezdetek óta a legfőbb célja a rendezvénynek, hogy fórumot biztosítson a szakmának és megismertessék a nagyközönséggel a „hungarikum” borokat. A mustra egy kiváló rendezvény Keszthely programjai közt, mely a borbarátoknak a télen is jó lehetőség. A megnyitón Ruzsics Ferenc polgármester üdvözölte a rendezvényt, de jelen volt Manninger Jenő országgyűlési képviselő is. A Bormustra egyben méltó tisztelgés Keszthely város díszpolgára, a kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt, akinek munkásságát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Kosinszky-emlékplakettel méltatta.

A borkóstolás mellett közismert szaktekintélyek és borászok tartottak előadásokat a hungarikum szőlőkről és egyéb szakmai témákban.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)