Orr Lajos alkotása várja a tanulókat a Család Általános Iskolában

2021. április 2. (péntek)

A keszthelyi Család Általános Iskola új épülettel és közösségi térrel bővült 2020-ban. A napokban az új udvarrészre egy szökőkutat helyeztek el, rajta Szent Gergely, a tanulók ,tanárok védőszentjének szobrával. Az alkotást Orr Lajos szobrászművész készítette.

Orr Lajos szobrászművész és a Család Általános Iskola tanárai készülődtek az iskola udvarán a ragyogó napsütésben, hogy a gondos munkával elkészült bronzszobrot, felhelyezzék vörös, tardosi kőből készült szökőkút tetejére. Az új iskolaépület előtti udvar most üresen áll. A tanulók online oktatásban tanulnak. Mire visszatérhetnek a megszokott tanítási formába, egy szép szökőkút várja őket Szent Gergely szobrával.

„Tavaly szeptember óta szaladgálnak a gyerekek ezen az új, megnagyobbított,megbővített iskolaudvaron. Egész idáig a pedagógusokon kívül nem volt senki és semmi, aki megszólítsa őket itt az udvaron. Most Orr Lajos szobrászművésszel közösen kitaláltuk, hogy Szent Gergely legyen az, aki a gyerekeket megállítja egy pillanatra. Szent Gergely, aki összeköt minket az ortodox egyházzal, fenntartónkkal. Képviseli az ő általuk felépített egyházat és támogatja a gyerekeket. Támogatja a mindennapokban, támogatja a múltjával.”- mondta el a Család Általános Iskola igazgatója, Molnár Zsuzsanna.

A szobor felhelyezése nem volt könnyű. A szökőkút tetején ellenőrizték az illesztési helyeket. Bejelölték az illesztési pontokat és Orr Lajos szobrászművész nagy gonddal rögzítette művét. Miután ellenőrizték a kút és a szobor stabil állapotát, felkerült az a bronzból készült szűrő is a szökőkút víztárolójának oldalára, ami a szennyeződés által okozott eltömődéstől védi. A Várvölgyön élő ismert szobrász örömmel tett eleget az iskola felkérésének. Mint mondta: a szökőkútnak érdekes története van. Több mint 20 éve állt a szobrász udvarában. A rajta lévő szobor 4 hónap alatt készült el, hosszas tanulmányozások után.

„Viszonylag keveset tudtam Szent Gergelyről. Úgyhogy azzal kezdődött, hogy olvastam róla és próbáltam minél jobban megismerni. Illetve a fellelhető ábrázolásokat megnézni. S akkor azt, ami ebből összeáll. Kép, ami ebből összeáll, az emberben a modellről vagy az alanyról azt próbálom valahogy megfogalmazni. Megfelelő mozdulatot kitalálni. Megfelelő arckaraktert kitalálni. Kialakul egy koncepció, ami persze állandóan változik, miközben az ember csinálja, mert egy idő után a szobor kezdi önmagát írni. „- mondta Orr Lajos szobrászművész.

A 105 cm-es szobor hűen ábrázolja a tudás, a tanárok, diákok védőszentjét, Szent Gergelyt. Fején a pápák koronájával, vállán a béke szimbólumával, jobb kezében tollal és bal kezében a tudás könyvével. Orr Lajos alkotását Gergely napján, március 12-én szerették volna felavatni az iskolában. A koronavírus járvány miatt az ünnepélyes avatásra egy későbbi időpontban kerül sor.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7929-orr-lajos-alkotasa-varja-a-tanulokat-a-csalad-altalanos-iskolaban