Országos és nemzetközi elismerés a keszthelyi zongoristáknak

2023. június 15. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Szép sikereket értek el az Életfa Iskola tanulói. Heizler Eliza és Varjassi Sheila országos és nemzetközi zongorista megmérettetéseken lettek dobogósok. A lányokkal ebben a tanévben kezdett el foglalkozni Kollonay Zoltán, így még nagyobb öröm, hogy ennyi idő alatt értek el minősítést a fiatalok.

A Hullámzó tengerről írt darabot Varjassi Sheila. Ezt mutatta be a IV. Kis Zeneszerző Versenyen. A fiatal elsős kora óta zongorázik. Úgy fogalmazott, ha a hangszer mellé ül, akkor megszűnik körülötte a világ, csak a zene létezik azokban a percekben neki. Több megmérettetésen is részt vett ebben a tanévben, mindegyiken sikerrel.

„A Nemzetközi Zongoraversenyre mentem, az a címe, hogy Zongoramesék. Azon ezüst díjat nyertem. A másodikon, a Kis zeneszerzőkön első helyet nyertem, kiemelt aranyat.”

Heizler Eliza is részt vett a zeneszerzőversenyen. Az ő darabja a Szorongó zápor címet viseli. A megmérettetést negyedik alkalommal hirdették meg, melyre rekordszámú darabot küldtek be az iskolák. 116 diák 136 pályaművét hallgathatta végig a zsűri.  Eliza itt ezüstérmes lett. E mellett további két versenyen is zongorázott.

„Az első a Rév Lívia zongoraverseny volt, azon második helyezett lettem. A másodikon kiemelt arany minősítést kaptam, a harmadikon pedig második lettem.”

A versenyek rengeteget tanítanak a fiataloknak. Az előadásmód megfelelő elsajátítása mellett azt is megszokják, hogy közönség előtt játszanak. A zenetanulás fejleszti a kreativitásukat és hozzájárul a mentális egészséghez. Kollonay Zoltán ebben a tanévben kezdett zongorát tanítani az Életfa Iskolában. Nagy boldogságként éli meg, hogy diákjai rövid idő alatt ilyen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak versenyről versenyre.

„Ezek mind nagyon csodálatos díjak és a korcsoportjában a legjobbak közé tartoznak ezek a gyerekek egyrészt. Másrészt ez predesztinálja őket, hiszen tehetségesek, de van sok elmaradásuk, amit be kell pótolni. Illetve a technikai munka, az ujjaknak a billentése az mind-mind egy olyan tanulmány, ami hozzátartozik ahhoz, hogy gondtalanul kifejezzék magukat. Tehát a legfontosabb, hogy megnyíljon egy gyermek, a tanár megpróbálja kinyitni az ajtót, hogy tudjon beszélni és akkor megtanítani azt a mechanizmust, amivel ezt sikeresen tudják csinálni.”

A tanulók most nyári szünetre mennek, de a zongorát ugyanúgy megszólaltatják otthon is. A következő tanévben újabb megmérettetésekre is készülnek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10447-orszagos-es-nemzetkozi-elismeres-a-keszthelyi-zongoristaknak

Képek