Országos Könyvtári Napok – Keszthelyen könyvbemutatóval kezdődött

2021. október 6. (szerda)

Ezen a héten zajlik az “Országos Könyvtári Napok” rendezvénye hazánkban. 2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva, minden évben ezzel próbálják a figyelmet az olvasás fontosságára irányítani. A Fejér György Városi Könyvtárban egy könyvbemutatóval kezdődött a programsorozat.

Már a bemutatott könyv borítója is árulkodó: a Fenyves allé gyönyörű fasorának festménye sejteti, hogy a regény kapcsolódik a környékünkhöz. Tapodi Brigitta, aki magyar történelmi-romantikus novellákat és regényeket ír, a Fejér György Városi Könyvtárban mutatta be “A hajtű” című regényét. A mű már a második kiadásnál tart. A cselekmények egy része valóban Keszthelyen zajlik. A helyszínek és a körülmények valósak ugyan, de a történet teljes egészében fikció.

„Nem ilyen hangzatos nagy sorsok, de mégis a mi sorsunk. Tehát a családunk sorsa, amit anyáink, apáink által örököltünk. Ezek valós történetek. Tehát azt tudom mondani: a háborús szál az igen, egyéb történeti része az kitalált. Ami napjainkban játszódik, az abszolút… Azt tudom mondani, az a fantázia szüleménye tulajdonképpen” – mondta el Tapodi Brigitta írónő.

Ha már Keszthely az egyik helyszín, a Festetics kastély természetesen kihagyhatatlan. Felbukkan még a regényben a Balatoni Múzeum, ami egy kiállítás színtere, de a város utcáin is kalandoznak a szereplők. A könyvbemutató az “Országos könyvtári napok” rendezvényének első eleme. A szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató egy hetes programsorozatának szervezője az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A város két könyvtárában szinte minden nap lesznek programok a héten.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese elmondta: „Van három író-olvasó találkozónk, ebből kettő a felnőtt könyvtárban, egy pedig a gyermekkönyvtárban. A szokásos rendezvényeket is megtartjuk, mint “Könyvmoly klub”, vagy őszi ajtókopogtató dísz a gyermekkönyvtárban. Mind a két könyvtárunkban van egészséges életmóddal kapcsolatos könyvekkel kiállítás.”

A korábbi években nagy sikert aratott a “könyves vasárnap” – az “Országos könyvtári napok” sorozatát október tizedikén egy hasonló rendezvény zárja. Előtte az “Évfordulós zeneszerzők nyomában” című programra pénteken kerül majd sor.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8477-orszagos-konyvtari-napok-keszthelyen-konyvbemutatoval-kezdodott