Országosan is példaértékű a keszthelyi kulturális élet

2011. december 4. (vasárnap)

„A Magyar közművelődésért” címmel szervezett országos programsorozatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, hogy ráírányítsa a figyelmet a közművelődési intézményekben folyó munkára, a kijelölje a megújuló közművelődési stratégia irányait. Keszthely egyik állomása volt a rendezvénysorozatnak, melyet az ország azon településein rendeznek meg, melyek művelődési házai a szakmai megújulás példaképei.

A magyar közművelődés társadalmi szerepét erősítő országos programsorozatot indított el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturáért Felelős Államtitkársága. Az ország 16 települése ad otthont a rendezvényeknek – azok a települések, melyeknek művelődési házai az elmúlt két évtizedben a szakmai megújulás és talpon maradás zászlóshajói, és a jövőben is a közművelődés bástyái.

A társadalmi változásokkal együtt a művelődési házak szerepe, feladatai is megváltoztak az elmúlt évtizedekben, és napjainkban is fontos a folyamatos megújulás- az egyediségek és hagyományok megőrzése mellett. A települési kulturális intézményekre így nagy feladat hárul: nagyban meghatározzák egy-egy település arculatát, identitását, és közösségösszetartó szerepük is jelentős. Mindezekkel együtt világ változásaihoz is igazodniuk kell, és meg kell felelniük a közösség, a közönség igényeinek.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által elindított „A magyar közművelődésért” programsorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a közművelődési intézményekben, társadalmi szervezetekben folyó munkára, és kijelölje a megújuló közművelődési stratégia irányait. Azok a települések adnak otthont a szakmai napoknak, melyek munkája, szakmai tevékenysége példamutató. A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ a 16 helyszín egyike.
Bár az ország egyes településein a helyi sajátosságok, programok és tervek bemutatása kerülnek a középpontba, mindegyik városban megismerkedhetnek a szakemberek „A Magyar közművelődésről” címet viselő könyvvel.

A Magyar Közművelődésért című, országos programsorozat keszthelyi állomásán ezen kívül ismertette tevékenységét a Zala megyei közművelődési intézmény, szó volt a közművelődés jövőjéről, és a pályázati lehetőségekről, és bemutatkoztak a Jövő Műhely Keszthely csoportjai, a házigazda intézmény vezetője pedig „Mertem egy nagyot álmodni” címmel tartott előadást.

(forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)