Ősszel indul a keszthelyi Balaton-part nagyszabású fejlesztése

2011. február 7. (hétfő)

Mintegy háromszázmillió forint uniós támogatás segítségével újul meg a közeljövőben a keszthelyi Balaton-part; a projekt támogatási szerződését február 7-én írta alá a Városházán Ruzsics Ferenc polgármester és Breznovits István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. Az eseményen részt vett Manninger Jenő, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Keszthely térségének országgyűlési képviselője.

Keszthely az utóbbi években számos városfejlesztési tervet és ezekhez illeszkedő pályázati projektet dolgozott ki; a Balaton-parti projekttel a város második legnagyobb beruházása indulhat el, a városközpont nagyszabású, csaknem kétmilliárd forint összköltségű fejlesztésével majdnem egyidőben. Hamarosan pályázatot ír ki a város a kiviteli tervekre, majd a közbeszerzési eljárást követően várhatóan 2011. szeptemberében kezdődnek meg a munkálatok a területen. A tervek szerint 2012. május elsejére, az idegenforgalmi szezon kezdetére be is fejeződik az építkezés, és már egy megújult sétány és parti rész várja a vendégeket.

A Balaton-part közvetlen parti sávját érinti az elsősorban turisztikai célú beruházás: folytatódik és díszkivilágítást kap a parti sétány egészen a József Attila Vitorlás Sportegyesület (JAVSE) kikötőjéig. Megújul a móló bejáratánál található tér: a meglévő virágágyások mellett új növényszigetekkel és szobrokkal bővül. A vasúti sínek után két helyen „fogadópont” kerül kialakításra, melyektől felújított sétány vezet le közvetlenül a partra. A Hullám és Balaton szálló műemlék épületének környezete is megszépül, valamint minőségi utcabútorok, szökőkút és információs táblák egészítik ki a beruházást.

Fontos része a projektnek, hogy a Balaton-part rendezvényhelyszíni szerepét megerősíti, a jelenleginél sokkal alkalmasabb lesz többszáz embert befogadó szabadtéri programok megrendezésére. A Zenepavilon alatt öltözők és raktárhelyiség kerül kialakításra és új nyilvános illemhely is épül.

A projektet kidolgozó városvezetés kiemelten odafigyelt arra, hogy a beruházás család- és gyermekbarát legyen, akadálymentesen tudja mindenki használni, valamint a kerékpárosok igényeit is szem előtt tartották a tervezésnél: több kerékpártároló várja az így érkezőket. Egy felnőtt, szenior játszótér is létesül a parton, melynek eszközeit várhatóan szívesen használják majd a kímélő sportolásra vágyó vendégek.
A város további tervei között szerepel a Helikon park bekapcsolása a projektbe, valamint összefüggő sétány kialakítása egészen a Libás strandig.

A jelenlegi, csaknem 350 millió forint összköltségű beruházás 85 százalékát a támogatási összegből fizeti a város.

Nézze meg galériánkat!