Őszi díszeket készítettek a Balatoni Múzeumban

2019. november 4. (hétfő)

Tolltartók, dísztárgyak és rejtvényes feladatok. Többek között ezekkel foglalkozhattak a családok kisebb és nagyobb tagjai a Szünetelj a múzeumban című családi délutánon. A kézműves foglalkozások mellett az őszi népszokásokkal is megismerkedhettek a résztvevők. A Balatoni Múzeum programja a Múzeumok Őszi Fesztiválja sorozat keretében valósult meg.
Őszi termésekkel, falevelekkel és többek között filcanyagokkal is dolgozhattak a gyerekek a Halápy teremben. Dísztárgyakat készíthettek el saját elgondolásaik alapján. Sokan manót, tolltartót és egyéb díszeket valósítottak meg. Nagy Franciska doboz készített.

A foglalkozáson azonban nem csak a kisebbek, szüleik is részt vehettek, akik közösen élvezték az alkotási folyamatot. A gyerekeknek a vágásban és a ragasztásban is olykor szükség volt a segítségre. Sokan visszatérő vendégei a foglalkozásoknak. Hertelendy Zsuzsáék évek óta vesznek részt a programokon.

A kézműves foglalkozás mellett az érdeklődők az őszi népszokásokkal is megismerkedhettek. Gyanó Szilvia néprajzkutató elmondta, az évszakhoz rengeteg jeles nap kapcsolódik, melyekről egy játékos feladatsort is kaptak a gyerekek.

„Itt a Balatonnál a legfontosabb jeles napok, azok a szürethez kötődnek a Terézia naphoz vagy mondjuk az Orsolya naphoz, mikor elkezdődött a szüret és hát egészen mondjuk a Márton-napig, amikor elforrt az újbor. De nem csak a szőlővel kapcsolatos dolgokat mutattam, hanem például a vallásosságnak a tárgyait is, hiszen október Szűz Mária hónapja.”

A családok körében nagyon népszerűek ezek az események, hiszen akár az aktuális kiállításokat is megtekinthetik a szülők, miközben a gyerekek elkészítik a díszeket. A Balatoni Múzeum évente többször szervez hasonló programokat.

„A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében ez a programsorozatnak az 5-dik alkalma, amikor családi délutánt szerveztünk kifejezetten családok számára, a gyerekek, felnőttek jöjjenek és kicsit az őszi hangulatot teremtsük meg, de nem ezt a szomorkásat, hanem a színeset.” – mondta el Németh Péter.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat november 9-ig tart. Akkor irodalmi műsorra várják az érdeklődőket, akik az ősszel és Keszthellyel kapcsolatos költeményeket hallhatnak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6546-oszi-diszeket-keszitettek-a-balatoni-muzeumban?fbclid=IwAR3Yju2FJcSp7uk9zqkF_M0lK8u95I5PF2JtiN9B-tQ4_srd41tc1mu2fgs