Őszi feltöltődés, séta, közösség

2023. október 12. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Közösségépítő őszi feltöltődésre várták a Helikon Liget Egyesület tagjait. A civil szervezet a Világ gyalogló naphoz csatlakozott. Az országszerte, egy hónapon át zajló programok ingyenesek. Az egészséges testmozgás mellett fontos céljuk, hogy a helyi nevezetességeket is megismerjék az emberek.

A gyaloglás egy természetes, kímélő mozgásforma. Serkenti a vérkeringést, védi a szívet, növeli a tüdőkapacitást és jót tesz a csontoknak is. A jól időzített sétával mérséklődhet a 2-es típusú diabétesz veszélye, de a jobb alváshoz is hozzájárul a testmozgás. A Helikon Liget Egyesület nemcsak ezért, hanem a közösség építése miatt csatlakozott az országos programhoz.

„Ez a séta egy csodás dolog, meg maga az idő. Egyrészt van időm rá és amikor időm van, napi szinten muszáj gyalogolni és ez a lassú kis séta nagyon egészséges és jó. Szükségem van rá” – mondta a sétán résztvevő Hajdok Julia. 

A Világ gyalogló nap fontos célja, hogy a gyaloglás eszközével a résztvevők megismerhetik a helyi nevezetességeket. A Helikon Liget Egyesület tagjai betekintést nyerhettek a Szent Miklós kápolnába, melynek freskóit egy éve tárták fel.   A kápolnát írott forrás csupán 1443-ban említi először, de feltehetően már a 13. században épülhetett.A sétára regisztrálók azt vállalták, hogy négy kilométert tesznek meg, nemcsak városi, hanem természeti környezetben is.

Dr. Boldizsár Erzsébet, a Helikon Liget Egyesület elnöke: „Úgy gondoltuk, hogy az egyesületünknek jó lenne ehhez csatlakozni, hagyományteremtő szándékkal, mert ennek a gyaloglásnak a célja nagyon beleillik az egyesületünknek a profiljába. Azonkívül az embereknek a megmozgatása, a szabadidő ezen eltöltésének a népszerűsítése is fontos.” 

A kápolna és a Festetics mauzóleum mellett a Szendrey emlékházat és a Fenyves allét is útba ejtették a sétálók. A Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodája is csatlakozott a Világ gyalogló naphoz. Nordic Walking túrára várják az érdeklődőket október 28-án szombaton a Fenyves alléhoz.

Keszthelyi TV

Képek