Őszi programok a Balatoni Múzeumban

2023. szeptember 6. (szerda)
KesztHelyi identitás

Színes programkínálattal várja ősszel a látogatókat a Balatoni Múzeum. A 125 éves intézmény természetesen a jubileumra fókuszál, így ezzel kapcsolatban több esemény is lesz a következő hónapokban. Ismét elindulnak a múzeumpedagógiai foglalkozások, ahol újdonsággal is várják a fiatalokat.

A Balatoni Múzeum tárlatai mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A Szendrey, Petőfi, Keszthely című időszaki kiállítás nagyon népszerű volt, így meghosszabbították szeptember végéig. A hónap közepén a néprajzi gyűjtemény pálinkafőző eszközeit láthatja a közönség a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. Az intézmény az idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Ennek keretében nyílik a hagyományos MŰSZAK tárlat október közepén, és számos programmal tisztelegnek a múzeum 125 éves múltja előtt.

„Tulajdonképpen az ősz több olyan rendezvénnyel is várja az érdeklődőket, ami kifejezetten ehhez a jubileumhoz kapcsolódik a megszokott Múzeumok Őszi Fesztiválja, a Kulturális Örökség Napjain kívül. A 125 éves jubileumhoz kötődik az október 14-re tervezett jubileumi kiállításunk, illetve október 27-én pedig egy szakmai kötetbemutatóval várjuk az érdeklődőket. November első hetében 6-a és 8-a között pedig egy tudományos konferenciát tartunk itt a Balatoni Múzeumban.” – tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A konferencia az elmúlt 10 év legnagyobb tanácskozása lesz, az esemény témája a házi készítésű gyümölcspárlatok kultúrája. A festészet napján Egry Józsefnek állítanak emléket, október 21-én pedig megszervezik a hagyományos Mesterségek Napját. Október végén kreatív kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket Mesés díszek a természetből címmel. Az ősszel lesz raktárles is, a Balatoni Múzeum antropológiai gyűjteményét tekintik át és mutatják be a nagyközönségnek. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak.

A Balatoni Múzeum küldetésének tartja, hogy megszerettesse a közgyűjteményeket a fiatalokkal. Ennek érdekében szerveznek különböző foglalkozásokat, például a Szendrey, Petőfi, Keszthely tárlatban, de az állandó kiállításban is. Az idén új elemként lép be a múzeumpedagógiai foglalkozások sorába a Mesélő csontok című foglalkozás, amelyet Kovács Dalma régész-antropológus fog tartani . Az oktatási intézményeknek továbbra is lehetőségük van kedvezményes bérletet váltani a múzeumba.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek