Őszintén a függőségekről, őszintén a járványról

2021. november 19. (péntek)

„Ahogy minden területre, a függőségeinkre is nagyon erős hatással van a járványhelyzet” – hangzott el Keszthelyen, a Balaton Színházban, Dr. Zacher Gábor előadásán. Az ismert toxikológus a függőségekről és a járványról beszélt hallgatóságának. Közérthetően magyarázta el a koronavírus megjelenését, jelenlétét, az oltástípusokat és azok jelentőségét is.

Keresetlen őszinteséggel beszélt a függőségekről Dr. Zacher Gábor keszthelyi előadásán. Véleménye szerint nem helyes, ha a függőség alatt csak a negatív dolgokra gondolunk. Az ország legismertebb toxikológusa nyíltan fogalmazott saját függőségeiről, a dohányzásról és a sportról is. Azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet is nagy hatással van a függőségeinkre. A vírus és annak hozadéka, az átalakult életünk pedig komoly stresszforrás. Nemcsak a betegségtől félünk, hanem a korlátozásoktól is. A félelem és kiút keresése észrevétlenül okoz függőséget.

„Alapvetően, ami kilendít bennünket, az akár stresszhelyzetet is tud okozni. És ugye ez egy tartósan fönnálló stresszhelyzetet okozott. Nem csak a betegség miatt, hiszen féltettük saját magunkat, féltettük szeretteinket Ugye a 3-4. hullámban már a gyerekek is érintettek voltak. Őket is féltettük. S a tartósan fennálló stressz szorongáshoz vezet. Szorongani pedig borzasztó rossz. S valahogy kell oldani az embernek a szorongását és van, aki ilyen, van, aki olyan, van aki pedig amolyan módot talál erre. Alkohol, gyógyszer, internet, szex, olvasás, sorozat és még millió dolgot mondhatnék. Mondjuk a sport- ez kevésbé- vagy az evés. Na ez nagyon jelentkezett nálunk, hiszen 5 kg COVID hájat tudunk felmutatni.”- mondta az ismert szakember.

A főorvos részletesen szemléltette a koronavírus szervezetre gyakorolt hatását, változékonyságát. Beszélt a mutációkról, az itthon megjelenő Covid-változatokról és a jelenlegi kutatási eredményekről is. Zacher doktor kiemelte az oltás fontosságát a tomboló járványban. A kérdésre, hogy lehet-e nagyobb baj a fertőzés számok emelkedését nézve, a következőket mondta.

„Én azt gondolom – ezt a kollégáim nevében mondhatom -, hogy mi ott leszünk és dolgozunk, mert ez a feladat. Most nincs pofázás. Most meló van. De, hogy ebbe mennyire fog idézőjelbe belerokkanni az ellátórendszer, azt nem lehet megmondani. De az biztos, hogy a 3. hullámban a végletekig feszített volt ez a történet. S nem tudom, hogy még egy ilyet elbírna-e valójában a rendszer. Hiszen gép van, gyógyszer van,eszköz van ,fertőtlenítőszer van, védőeszközök, minden van,az ember az, amelyik ebből az egész történetből azt gondolom- nem azt mondom, hogy hiányzik, de nincs benne elég.”

Zacher Gábor a kommunikáció hiányosságát emelte ki a koronavírus megjelenésének kezdete óta. Véleménye szerint Magyarországon a járványkezelés elsősorban politikai és nem szakmai kérdés.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8605-oszinten-a-fuggosegekrol-oszinten-a-jarvanyrol