Öt csillagos a térség legtöbb strandja

2018. július 10. (kedd)

A Balatoni Szövetség 34 strandot bírált 2018-ban

12 ötcsillagos strand várja a fürdőzőket idén a Balatonon. A Balatoni Szövetség 34 strandot bírált 2018-ban a Kék Hullám Zászló versenyen, a fürdőhelyek üzemeltetői pedig ma délelőtt vehették át a minősítést jelző Kék Hullám zászlókat Balatongyörökön.
A Diási Játék Strand az elmúlt években is kiérdemelte az öt csillagos minősítést, és nem volt ez másképp idén sem. Mindezek mellett a település fürdőhelye szerezte a legtöbb pontot a bírálat során, így a fővédnöki különdíjat is elhozhatta. Dömötöri Anikó két gyermekével három éve jár rendszeresen Gyenesdiásra. Elmondása szerint ezen a strandon minden adott ahhoz, hogy felnőttek és gyerekek egyaránt jól érezzék magukat.

„Nagyon gyerekbarát. Most hét éves a fiam, és megvan minden, ami a gyereknek a nyaraláshoz, a strandoláshoz, a pihenéshez szükséges, beleértve a mászókákat, a játszóteret, a homokos strandot, és a füves-árnyékos területet.” – mondta Dömötöri Anikó.

A tó menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség június 18-21-e között 34 strandot minősített szerte a Balatonon. A bizottság vizsgálta többek között a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, az akadálymentesítés szintjét és a játszóterek állapotát. Keszthelyen mindhárom strand nevezett idén is a versenyre. A Helikon Strand ezúttal is három csillagot kapott, a Libás strand azonban a fejlesztéseknek köszönhetően kiérdemelte a négy csillagot. A Városi Strand továbbra is a legmagasabb, öt csillagos minősítést mondhatja a magáénak.

„Mindhárom strandunk kapott fejlesztési pénzeket ezekből a strandfejlesztési pályázatokból. A Libás Strandon fejlesztettük a legnagyobbat, ott egy új vizesblokk, kabinház került kialakításra, ami meleg vizes fürdési lehetőséget biztosít a vendégek részére. Napvitorlákat alakítottunk ki mindhárom strandon, horgászbeállókat készítettünk a horgászturizmus fejlesztése érdekében. Ősszel és tavasszal lehet ezeket behúzó horgászatra használni. Ezen kívül még számos kisebb fejlesztést is megvalósítottunk, jól szerepeltek e miatt a strandok.” – tájékoztatott Csendes Antal, a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője.

A Kék Hullám zászlók ünnepélyes átadásán, Balatongyörökön elhangzott, a minősítő rendszer kiemelt célja, hogy a strandokat ösztönözze az egyre jobb minőség elérésére és fenntartására. Évről-évre egyre több strand méretteti meg magát a versenyben, és az ítészek véleménye szerint minden alkalommal szemmel látható a fejlődés. Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke szerint ez a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának is köszönhető.

„Egyértelműen fejlődnek a Balaton-parti strandok. Az idei évben ez még fokozottabban érződik, hiszen közel 2 milliárd forintos fejlesztési forrás jelent meg a strandokon. Ennek az eredményeit az idei évben szinte már minden strandon lehetett egyértelműen látni, és élvezték is az ide látogató vendégek. Egyértelmű, hogy a strandüzemeltetők törekszenek arra, hogy az ide látogató vendégek még jobb szolgáltatásokat kapjanak, még jobban érezzék magukat.” – tette hozzá Balassa Balázs.

Az eredményhirdetésen több különdíj is gazdára talált. A legsportosabb strand címet a vonyarcvashegyi Lidó strand, a legzöldebb strand elismerést pedig a balatongyöröki Községi Strand érdemelte ki.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8913/ot-csillagos-a-terseg-legtobb-strandja/