Öt éve az egészségre nevelnek

2018. december 19. (szerda)

„Az iroda avatásán fenntartásaink voltak,hogy tudjuk a működést hatékonnyá tenni.”-hangzott el a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának öt éves jubileumi ünnepségén. Mára azonban beigazolódott a hatékonyásga közel mint 15 ezer embert vontak be a különböző egészségfejlesztő,egészségmegőrző programokba. Az rendezvénynek a Balaton Színház adott otthont,ahol az ünnepséget követően több szolgáltatást is kipróbálhattak az érdeklődők.
Kulturális műsorral köszöntötték az Egészségfejlesztési Iroda jubileumi ünnepségének résztvevőit a Balaton Színházban. Az iroda működést 2013-banuniós támogatással kezdte meg azzal a céllal ,hogy egészséges életmód iránt érdeklődő kistérségi lakosokat különböző egészségmegőrző és fejlesztőprogramokba vonják be. A felnőtt lakosság egészségét tekintve nagy szükség is van a működésre, de a számadatok azt igazolják a térségben igénylik is.- mondtaManninger Jenő országgyűlési képviselő az ünnepségen.

„Nagyon örülünk,hogy ilyen jól működik az iroda. Nyílván mindeniben amikor elindult –azok is akik vezették vagy elmondták –voltak kételyek,hogy majd hányan fogják látogatni. Mert azért az elmúlt évtizedekben tapasztalhattuk azt,hogy sajnos az emberek egy jó részének a hozzáállása az egészséges étkezéshez, a mozgáshoz, vagy akár a szűrővizsgálatokhoz,nem volt túl jó. De pont ezért is jött létre ez az iroda ,hogy ezen javítson.”- hangsúlyozta gondolataiban Manninger Jenő.

Az ünnepi rendezvényen Keszthely város alpolgármester mondott köszönetet az egészségfejlesztés területén dolgozóknak. Nagy Bálint kiemelte,hogy a kórház területén működő iroda munkája példaértékű, szolgáltatásai révén már nem csak Zala megyében ismerik. Jelentős szerepet tölt be az egészséges életmód felé vezető szemléletváltásban.

Nagy Bálint elmondta:”A város részéről fontos,hogy támogassuk az olyan projekteket,programokat amik ezt elősegítik. Ennek része egy EFI-nak a megléte is, része a sportfejlesztések/ amikről már olyan sokat beszéltünk/ hiszen azegészség megőrzés, betegségek megelőzése szempontjából nagyon fontos és azok a közösségi programok, figyelemfelhívó rendezvények ahol az emberek megfelelő információkat kaphatnak szakemberektől.”

A kórház főigazgatója, Dr Kvarda Attila ünnepi gondolataiban emelteki,hogy valóban voltak aggályok a kezdetekben,nem csak a hatékonyságothanem kórház szervezetén belüli működést illetően is.

„Mennyire tud összepasszolni a gyógyítással és a rehabilitációval ez a fajta tevékenység. Bár nem áll messze és szinte egymás mellett kell,hogylegyen csak szervezetileg volt kérdés,hogy tudunk megfelelni és hogy tudjuk alakosságnak az érdeklődését felkelteni,hogy ez nem a klasszikus értelemben vett kórházi tevékenység,hanem egy egészségfejlesztési munka.”- mondta a főigazgató.

Hegedűs Mária,az iroda vezetője számolt be az elmúlt évek tevékenységéről, arról,hogy közel 15 ezer ember vette igénybe különböző területeken a munkájukat és egyben tájékoztatást adott arról,hogy augusztustól újabb szakemberekkel és szolgáltatásokkal bővült az Egészségfejlesztési Iroda. Mentális problémákkal kapcsolatos tanácsadást is bevezettek, s több olyan kapu is megnyílt ami segíthet a függőségek leküzdésben. De az új programokkal óvodákat iskolákat is be tudnak már kapcsolni.

A jubileumi ünnepség résztvevőit kulturális műsor és táncház szórakoztatta.A színház emeleti részén szűréseken, dietetikus szaktanácsadáson vehettek részt az emberek.

„Szoktam szűrésekre járni. Nagyon jó kezdeményezésnek tartomezt az egészségközpontot. Nyílván nagyon lényeges az ember egészségem szmpontjából,hogy megfelelő időben kiderüljön,ha valami probléma van.”- mondta el véleményét Dr. Ifi Lilla.

Az ünneplők és a szűrésen résztvevők a Vöröskereszt jóvoltából ajándékkal távozhattak a rendezvényről.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9331/ot-eve-az-egeszsegre-nevelnek/?fbclid=IwAR2xfGSfgO1krQok2KAzc3TL571t3V7EcNMw2of6K1mET8A39Dyl2Swyz3k