Óvatosan a Balatonon

2023. november 22. (szerda)

Fokozottan kell figyelni késő ősszel annak, aki kihajózik a Balatonra. A korai sötétedés és az egyre gyakrabban leereszkedő köd rontja a látási és tájékozódási viszonyokat. A vízirendőrök azt tanácsolják, aki vízre száll, vigyen magával vízhatlan tokban okostelefont és megfelelő mentőfelszerelést.

Október 31-ével véget ért a viharjelzés a Balatonnál. A magyar tenger azonban késő ősszel is vonzza a horgászokat, vízi sportolókat. A szakemberek azt kérik, hogy az őszi-téli időszakban mindenki még fokozottabb körültekintéssel szálljon vízre, hiszen a Balaton lehűlése, a rosszabb látási viszonyok és a korai sötétedés mind nehezítő körülmények lehetnek baj esetén.

„Mindenképpen felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 112, mind a 1817-es segélyhívón lehet segítséget kérni és olyan mentőeszközök is álljanak rendelkezésre, amik lehet, hogy nyáron kevésbé alkalmazottak, de ilyenkor szintén felértékelődnek: jó mentőmellény, fehérfény-jelző lámpa, vízmerő szapoly és a hipotermia, a kihűlés miatt fokozottan kell felöltözni. Arra is kell készülni, hogy akár több órás várakozással is telik egy ilyen mentési, keresési akció, ha valaki nem tudja megmondani pontosan a pozícióját” – mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László. 

A Siófoki Obszervatórium vezetője arra figyelmeztet, hogy mindenki tájékozódjon az időjárásról, mielőtt vízre száll. A klímaváltozás hatásait az idei viharjelzési szezonban is tapasztalták.

„A viharok száma nem lett több a Balatonnál, azonban a viharok erőssége határozottan növekszik, egyre erősebb viharokkal találkozunk, kitörésük, felépülésük is nagyon gyors. Mindenképpen érződik a klímaváltozás hatása a Balatonnál is” – nyilatkozta Horváth Ákos, az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

Kiemelten kell figyelni az időjárás változásait – figyelmeztetnek a meteorológusok. A mobilalkalmazások és a met.hu is jó tájékozódási lehetőség    a viharjelzési szezonon kívül is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek