Óvatosan, ha a szabadban gyújtunk tüzet!

2024. június 24. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Idén már csaknem harminc helyszínre riasztották a zalai tűzoltókat szabadtéri tűz miatt. Az ilyen típusú tüzek többsége emberi gondatlanság következménye. A tűzgyújtásnak nem csak eszközei, hanem szabályai is vannak. Az avarégetést, szabadtéri tűzgyújtást minden esetben önkormányzati rendelet szabályozza. Keszthelyen például a kerti hulladék és avarégetés belterületen tilos.

A tűzoltók arra figyelmeztetnek, legyünk körültekintőek és ha nem muszáj, a száraz, meleg időben ne égessünk.

„Mi óva intünk mindenkit attól, hogy ezekben a napokban olyan tüzet gyújtson, amiből esetleg komolyabb és nagyobb kiterjedésű is lehet. Gondolok itt arra például, hogy a kertünkben, vagy bárhol éppen most jöjjünk rá arra, hogy el kell égetni a szemetet, hulladékot, vagy akár a növényeket” – nyilatkozta Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt következik be.  Egy eldobott cigarettacsikk, vagy felelőtlen égetés is könnyen okozhat tüzet. Első, hogy tájékozódjunk arról, hogy az adott településen egyáltalán engedélyezett-e a szabadtéri égetés. Ha erre lehetőség van, eszközökkel kell készülni.

„Tisztítsuk meg a környezetét, ahol éppen ahol tüzet akarunk gyújtani. Nagyon ügyeljünk arra, ha esetleg feltámad a szél, akkor azonnal oltsuk el, akár egy kis szikra is  ha ilyen száraz időben felkapja a szél és meggyűjt valamit. Ha van a közelben mondjuk ingatlan, melléképület, vagy mondjuk egy autó,a kár nagyon gyorsan átterjedhet rá, ezt tartsuk észben. Ha égetünk, legyen nálunk mindenképpen oltóvíz, vagy valamilyen szerszám, amivel kordában tudjuk tartani a tüzet és mindenképpen ügyeljünk arra is, hogy egy pillanatig se hagyjuk magára” – hnagsúlyozta a szóvivő.

20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható, ha valaki megszegi a tűzvédelmi szabályokat. Bográcsozásnál, grillezésnél is körültekintőnek kell lenni. Társasházi erkélyen a sütögetés előtt tájékozódjunk, hogy ezt a házirend engedi-e.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek