Pálfalvi Nándorra emlékeztek Keszthelyen

2023. április 19. (szerda)

Pálfalvi Nándorra emlékeztek a Fejér György Városi Könyvtárban. A keszthelyi kötődésű író, költő számos alkotása felcsendült az eseményen a Helikon Versmondó Kör jóvoltából. A bibliotéka azért tartotta fontosnak a megemlékezést, mert bíznak abban, hogy még szélesebb körben ismertethetik így Pálfalvi Nándor színes és tartalmas hagyatékát.

Pálfalvi Nándor egész életét megismerhették az érdeklődők az emlékesten. Az író 2000-ben költözött Keszthelyre, első felesége halála után. Első útja már akkor is a könyvtárba vezetett. Gyakori vendég volt a bibliotékában, először csak mint olvasó, később pedig több kötetét is bemutathatta itt. Az intézményben is szeretettel őrzik emlékét, gyakran gondolnak rá. Írásai is népszerűek, az olvasók is gyakran választanak Pálfalvi-írást, olyan is akad, akinek ő a kedvence.

„Rengeteg könyve született itt Keszthelyen is, amiket be is mutattunk itt kettő kivételével a könyvtárban. Rengetegen jöttek el mindig. És úgy gondolom, hogy szerette a közönség őt, de még sincs annyira bent a köztudatban, hogy helyi író, keszthelyi író és egy kicsit emlékezni szerettünk volna rá.” – mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

A Helikon Versmondó Kör tagjai jóvoltából Pálfalvi Nándor számos írásának részleteit, versét hallgathatta meg a közönség. Több mint 50 könyve jelent meg, köztük regények, irodalmi riportok, mesekönyvek, forgatókönyvek, novellák és verses kötetek is. A versmondók szerint nem könnyű feladat visszaadni az alkotó érzéseit.

„Benne van az a fajta világlátó szemlélet, talán, hogy így fogalmazzak, ami úgy nagy összefüggéseket is észrevesz. Amelyeket talán mi hétköznapi emberek nem mindig. Emellett sok versében találkozhatunk rövid sorokkal, gyors rímekkel, ezek mind-mind picit nehezítik az elmondásukat. De alapvetően, mint minden költő műve, egy önkifejezés és ezen keresztül megismerhető azt hiszem ő maga is.” – fogalmazott Kiss Gábor versmondó.

Az emlékestre meghívást kapott Pálfalvi Nándor özvegye is, akit nagy boldogsággal töltött el, hogy nem hagyják a városban feledésbe merülni az író nevét, munkásságát.

„Nagyon hálás vagyok, hisz férjem születésnapja most volt és nem tudom szavakban kifejezni önöknek a figyelmességet. Meghatódtam, amikor megkaptam a meghívót. Tényleg, nagyon boldog vagyok.” – osztotta meg Pálfalvi Nándorné.

Pálfalvi Nándor még életében felajánlotta hagyatékát a keszthelyi könyvtárnak, ennek egy része a galériában található. A bibliotékában továbbra is azon dolgoznak, hogy még szélesebb körben ismertessék meg az egykori kiváló irodalmi- és közéleti személy munkásságát.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10268-palfalvi-nandorra-emlekeztek-keszthelyen

Képek