Pálinkákról egymás közt

2018. december 8. (szombat)

Egymás legjobb pálinkáit kóstolhatták meg a résztvevők a 6. pálinkamustrán. A Kisfiúknak Mikulás, nagyfiúknak Szent Miklós című rendezvényen ez úttal nem egy válogatott zsűri, hanem maguk a pálinkafőzők és a pálinkakedvelők mondtak ítéletet a felsorakoztatott nedűkről. A programnak idén a Balatoni Múzeum adott otthont.
Isten áldását kérte a pálinkákra és a pálinkafőzőkre is Varga-Csikász Bence, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia káplánja. Az atya asztalról asztalra járva áldotta meg az italokat, amelyeket a 6. pálinkamustrára hoztak el a résztvevők. A program célja a tapasztalatcsere, a szakmai segítségnyújtás és nem utolsó sorban a barátságok ápolása. A rendezvény résztvevői közül többen már visszatérő vendégek.

„Évről évre eljövünk, hogy szakmailag tapasztalatokat cseréljünk egymással. Az a legfontosabb dolog, mivel így tudunk előre lépni, fejlődni, hogy minden évben jobb terméket állítsunk elő.” – mondta Tóth István, a Galamboki Pálinka Egyesület tagja.

Az idei évben a Balatoni Múzeum adott otthont a pálinkamustrának. Az aulában csapatokra bontva foglaltak helyet a résztvevők, az asztalokra pedig nem csak pálinkák, hanem finom falatok is kerültek. Az este célja egy kötetlen együttlét volt, ahol szakemberek és laikusok beszélgethettek közös szenvedélyükről, a pálinkafőzésről.

„Jó, hogy megkóstolják egymás pálinkáját az emberek, mert ha csak a sajátjukat kóstolják, soha nem tudják meg, hogy milyen a jó pálinka vagy, hogy van több fajta pálinka is. Ez egy jó alkalom arra, hogy egymásét körbekóstolják, és eldönthetik, hogy ők jó úton haladnak vagy van mit javítani még a tevékenységükön.” – tette hozzá Samu István, a Nagyvázsonyi Szeszfőzde vezetője,

Idén az új helyszín mellett egy új bírálati rendszer is várta a résztvevőket. Az elmúlt években egy zsűri döntött arról, hogy kinek milyen pálinkát sikerült főzni az adott évben. A szervezők azonban most úgy döntöttek, hogy ugyan minősítéseket nem osztanak, de maguk a résztvevők ítélhetik meg, hogy kinek milyen nedű került ki ez úttal a kezei közül.

„Úgy gondoltam, hogy mivel mi otthonfőzők vagyunk, a mi pálinkáink elsősorban a magunk számára, illetve barátaink, rokonaink, szeretteink számára készülnek, nekünk az a legfontosabb, hogy nekik hogy ízlik ez a pálinka. Ezért most kvázi ők fogják elbírálni ezt a pálinkát. Vannak itt laikusok, vannak itt kevésbé profik, és őket kell meggyőzni.” – tájékoztatott Komoróczi Lajos, okleveles pálinkász, a program szervezője.

A repertoárból idén sem hiányozhatott a szilva, a barack és a törkölypálinka. Mindezek mellett azonban különlegességek is kerültek az asztalra, mint például a fűszeres pálinka vagy a díszalmából készült ital. A rendezvényre ez úttal is számos településről, többek között Sopronból, Tapolcáról, Nagyvázsonyból és Zalaegerszegről is érkeztek résztvevők.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9305/palinkakrol-egymas-kozt/?fbclid=IwAR2LyKLbeNkIBlerD1QfdYexXhS5xgCukxR-YNMURZZol-08W-NCHdL2fSc