Pályaorientációs nap a Ranolderben

2022. december 9. (péntek)
KesztHelyi identitás

Pályaorientációs napot tartottak a Ranolder iskolában. A felső tagozatos diákok nem csak a keszthelyi, hanem Zala megye több középfokú oktatási intézményével is megismerkedhettek. A pedagógusok nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is bemutatták a képzéseket.

A szakképző iskolák rendszeréről kaphattak felvilágosítást az általános iskolás diákok. A pedagógusok elmondták a különböző szakmák követelményeit és az elhelyezkedési lehetőségekről is beszéltek. A pályaválasztás előtt álló fiatalok képet kaphattak a képzési palettáról, és megismerkedhettek a gyakorlati lehetőségekkel is.

„Van egy csomó osztálytársam is például, aki nem igazán tudja, hogy hova menjen, ilyesmi. Itt egy kicsit önmagunkra lelhetünk.”  – mondta Lukács Lilla, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tanulója.

Az elmélet után a gyakorlatban is kipróbálhattak néhány szakmát a diákok. A közgázosok játékos feladatokat hoztak a gyerekeknek, ezeket kellett megoldaniuk. A pedagógusok természetesen segítettek a fiataloknak. A VSZK étellel és koktélokkal is készült. A program azoknak is érdekes volt, akik gimnáziumban szeretnének továbbtanulni.

„Én a Bibó gimnáziumban szeretnék tovább tanulni, de ezek a pályaorientációs napok nagyon sokat segítenek abban, hogy ténylegesen kialakuljon, hogy melyik iskola tetszik a legjobban. Engem a pszichológia érdekel.” – tette hozzá az iskola másik diákja, Varga Vivien.

A Ranolder iskola fontosnak tartja, hogy segítse a diákok pályaválasztását. Ennek érdekében szerveznek ilyen és ehhez hasonló programokat. A megfelelő iskola és szakma kiválasztása a fiatalok egész életére hatással lehet, éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni az információk átadását.

„Az osztályfőnökök foglalkoznak ezzel a kérdéssel, illetve foglalkozunk más alkalmakkor is. Nyilván ők jól ismerik a gyerekeket, a lehetőségeiket, a képességeiket. Ezek szerint próbálják őket terelgetni. Ma már létezik egy olyan felmérési rendszer, amivel, mondhatjuk, hogy tudományos szinten meg lehet állapítani, hogy valaki valamire alapvetően alkalmas vagy nem alkalmas.” – tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A gyerekek a Zalaegerszegi Szakképző Központ több oktatási intézményével is megismerkedhettek. A nyolcadikosoknak már konkrét terveik vannak a továbbtanulásról, de az alsóbb tagozatosoknak kifejezetten hasznos volt a program.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9863-palyaorientacios-nap-a-ranolderben

Képek