Pályaorientációs napon tájékozódtak

2018. november 15. (csütörtök)

A ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumában a Szakképzés Európai Hete alkalmából tartottak szombaton pályaorientációs napot. Nem csak az iskola tanulói, hanem a már érettségizettek is kaptak hasznos tanácsokat, ismerhettek meg lehetőségeket. A szakmai napon felsőoktatási intézmények, munkáltatók is segítettek a tanulóknak eligazodni a 18 év feletti tanulás, illetve a munka világában.
A pályaorientációs nap programjai több helyszínen folytak. Az egyik teremben szituációs játékkal oldották meg a feladatokat a tanulók, különös hangsúlyt fektetve a kommunikáció fontosságára. Különböző élethelyzetek, különböző közösségek, mert mindenre fel kell készülni egy diáknak, ha már elhagyja az iskola falait. A Szakképzés Európai Hetével egybeesett a hagyományos Közgáz napok programsorozat, melynek zárásaként hívtak meg előadókat, hogy segítsenek az iskola utáni évek választásában: tanulás vagy munka.

„Minden gyerek, aki bejelentkezik egy középiskolába napjainkban, az valamilyen irányba gyakorlatilag már pályát választ. A mi iskolánkban lévő szakmák már ugye valamilyen irányt mutatnak a gyerekeknek, mert nálunk három szakmára lehet jelentkezni: pénzügy-számviteli ügyintéző, az irodai titkár és a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakmákra, de ezen belül olyan sokféle ágazat ,árnyalat, annyiféle tennivaló lehetséges még, hogy szeretnénk, ha a gyerekek ebbe sokkal jobban belelátnának.” – adott tájékoztatást Siszler Katalin igazgató.

A szakmai előadások gyakorlati érdekességeket is kínáltak. Szabaduló szobák, pályaorientációs foglakozások várták a tanulókat a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem előadójával. Szó esett arról is, hogyan alakulnak az átlag keresetek a világban, milyen a piacképes szakma. Lengyel Örs 11.osztályos tanuló szinte minden helyszínen érdeklődött. Nem a szórakozásról beszélt az előadóval, ő társaival abban a teremben volt, ahol – bár a jövőt illetően már döntött a diák – a munkalehetőségeket koordináló Fürge Diák képviselőjét hallgatta meg.

„Nagyon pozitívan értékelem ezt a napot, mivel rengeteg hasznos információt megtudtunk a továbbtanulásról és a munkavállalásról is. Én nem szeretnék itt maradni és ezzel a szakmával foglalkozni amit tanulunk, viszont számomra is nagyon hasznos volt ez a nap, mivel rengeteg hasznos információt megtudtam a pontrendszerről és a pontszámokról.” – mondta az iskola tanulója.

A program több helyszínen zajlott. A Gazdaságtudomány Egyetem Bázisiskola keretében az Ipartestület székházában pszichológus által vezetett színházi előadáson is részt vehettek a tanulók.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9238/palyaorientacios-napon-tajekozodtak/?fbclid=IwAR27qjMtFqgtGlKw2H9SMgwe1L2jedSeiQgRMOa1bW47i9ZIw_Dl_AQU1qI