Pályaválasztás a virtuális térben

2019. május 17. (péntek)

A virtuális térben próbálhatták ki az autószerelő, a szakács, vagy a kőműves mesterséget a diákok a Szakmavilág roadshow keretében. A Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásában egy kamion járja az országot, melyben speciális eszközökkel, a fiatalokra szabott módon segítik a pályaválasztást. A roadshow hétfőn érkezett Keszthelyre, a Csány-Szendrey iskolánál 220 diák vett részt a rendezvényen.
A virtuális térben a női szabó munkájával is megismerkedhettek a diákok. A divat mellett a vendéglátás, építőipar és gépjárműipar területére kalauzolták el őket. A speciális szemüvegek és az un. kontrollerek segítségével kereket is cserélhettek, vagy akár hamburgert is készíthettek a gyerekek. Rénes Laura nagyon érdekesnek találta a nem mindennapi programot. A hetedik osztályos lány még nem tudja, hogy hol szeretne tovább tanulni. Több pályaválasztási eseményen részt vett már.

„Nekem tetszenek, mert segítenek tényleg elgondolkozni, hogy milyen munkák vannak az életben és segítenek nekünk tényleg” – nyilatkozta rezi iskolában tanuló lány.

A Szakmavilág roadshow kifejezetten a tizenévesek érdeklődési körére szabott programokkal segíti a diákokat abban, hogy minél több szakmát ismerjenek meg. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Keszthely Térségi Szervezetének elnöke elmondta, hogy érdemes szakmát választani az általános iskola után. Bangó László hangsúlyozta, hogy a kedvező ösztöndíjak mellett érettségire és felsőfokú tanulmányokra is lehetősége van a szakmai képzést választóknak.

„Szeretnénk nekik megkönnyíteni azt a döntést, amit rövidesen meg kell hozniuk, egy vagy két éven belül. Hiszen ez az életüket nagyban meghatározza a későbbiekben. itt egy kicsit azt is látják, hogy mennyire van hozzá készségük, hiszen akár falat rakhatnak téglából, akár egy hamburgert elkészíthetnek. Ehhez még hozzájön, hogy a kamara a nyári időszakban táborokat hoz létre, ahol a fiatalok a későbbi gyakorlati munkahelyeiken is megismerhetik ezeket a szakmákat, mint említettem azért, hogy minél könnyebb legyen az a döntés, ami egy életre kihat” – mondta a szakember.

A Szakmavilág roadshow kamionja március 14. és május 31. között 54 helyszínre jut el.Keszthelyen 220 hatodik és hetedik osztályos vett részt a nem mindennapi pályaválasztási programon.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6036-palyavalasztas-a-virtualis-terben-?fbclid=IwAR2pV7JDAOAje4GegTKP7lXedZZw6vBklma5bm2TtWhqYfscP4Qsvv5PUDA