Pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató

2013. november 16. (szombat)

Ács, épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, pék, szerszámkészítő, szobafestő, villanyszerelő. Ez csak néhány a 22 szakmacsoport közül, mellyel megismerkedhettek a hetedik-nyolcadik osztályos tanulók a pályaválasztási kiállításon. Napjainkban jellemző, hogy a fiatalok kevésbé érdeklődnek a szakmunka-tanulás iránt, emiatt jelentősen csökkent egyes szakmákban a munkaerő. A pályaválasztási kiállításon bemutatkoztak a hiányszakmák és pályaorientációs tanácsokkal látták el a továbbtanulókat.

A szakmabemutatóval egybekötött pályaválasztási kiállításon az érdeklődő fiatalok ki is próbálhattak néhány szakmát. Például a festést vagy a hegesztést.

A szakmákat bemutató kiállításon 22 szakmacsoport kapott helyet, hogy kedvet adjon a választás előtt álló bizonytalan diákoknak. A standok körül nagy volt a tolongás. A kiállításon a hiányszakmák kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Sokan érdeklődtek a hegesztő szakma iránt, ami nagy kézügyességet igényel.

A pályaválasztás során az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe szoktak venni, a pénzkereseti lehetőség. Manninger Jenőnek, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének az asztalosok megmutatták, milyen az úgynevezett nyitott fecskefarkú csapozás. Zala megyében a szakképzési koncepció célja, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a szakmunkát.

A szakmabemutatóra több mint 900 diák érkezett Zala megye több iskolájából. A pályaválasztás előtt állók nincsenek könnyű helyzetben. Ez a kiállítás sokat segíthet nekik abban, hogy el tudják dönteni, melyik szakma iránt érdeklődnek.

Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, hogy Zala megyében ösztöndíjjal támogatják azokat, akik valamilyen hiányszakmát tanulnak. Ezek között szerepel a villanyszerelő, a pék, a hegesztő és a női szabó is. Fontos célja a szakképzési koncepciónak, hogy a fiatalok körében népszerűvé, vonzóvá tegyék azokat a szakmákat, melyeknél munkaerő hiány mutatkozik.

A diákok külön csoportos foglalkozásokon ismerhették meg a hiányszakmákat. Játékos feladatok keretében mutattak be például a villanyszerelő munkáját. A hetedik-nyolcadik osztályos diákok egy pályaválasztási totó segítségével próbára tehették tájékozottságukat is a továbbtanulás területén. A kétnapos szakmabemutatón és kiállításon több száz diák találhatta meg a megfelelő szakmát, amit ha valaki kitanul, sikeres szakember válhat belőle.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)