Pályaválasztási kiállítással segítettek a döntésben

2023. november 9. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Pályaválasztási kiállítást rendeztek Keszthelyen, a Csokonai Sportcsarnokban. A helyi oktatási intézmények mellett megnézhették a diákok a honvédség és a Kormányhivatal standját is. Az interaktív bemutatók sokat segíthetnek a nyolcadikosoknak eldönteni, hogy milyen területen szeretnének tovább tanulni. A jelentkezési lapokat 2024. február 21-ig kell postára adni az általános iskoláknak.

A honvédség standjánál a felszereléseket próbálhatták fel az érdeklődő diákok. E mellett lövészeti gyakorlat is volt, a katonák pedig szívesen meséltek hivatásukról az érdeklődőknek. A keszthelyi oktatási intézmények diákjai bemutatták azokat a területeket, melyek közül választhatnak a nyolcadikosok. Az általános iskolások az egész régióból érkeztek.

„A türjei suliból jöttem. Eddig csak a hegesztő szakmát néztem meg, de még az asztalos érdekel engem.” – mondta el Kondor Tamás.

A pályaválasztási kiállításon az asbóthosok bemutatták a szépészeti, a villamossági és az építőipari szakmákat, de a rendészetisek is tartottak bemutatót. A VSZK-sok a felszolgálás, a szakács- és a cukrászmesterségek alapjaiba engedtek bepillantást. A premontreisek az egészségügyhöz kapcsolódó gyakorlatokat, a közgázosok pedig többek között a logisztikai képzést ismertették. Jelen voltak még a zöldmezősök és a Kormányhivatal munkatársai is. A diákok széles kínálatból kaphattak információt.

„Az Asbóthban lévő informatikai szakokról, hogy miket lehet ott csinálni és egy pár ilyen elektromos irányítót bemutattak nekünk. A katonaságnál lőttünk is.” – osztotta meg Oravecz Dániel.

Az eseményen Dr. Sifter Rózsa főispán hangsúlyozta, széles képzési kínálat van a vármegyében, a tanulók számos helyen el tudnak helyezkedni. A cél az, hogy a lehető legtöbben a szülőhelyükön találjanak állást.

„Ma már nem a munkanélküliséggel kell küszködnünk, hanem elérkezett az az időszak, amikor a vállalkozás, a magyar gazdaság munkaerőhiánnyal küzd. És annak érdekében, hogy jól képzett, szakképzett és magasan képzett munkaerő tudja ellátni Magyarországon a gazdasági feladatok teljesítését, a munkát, annak érdekében mindent meg kell tennünk, hogy a fiatalok olyan pályát válasszanak, amely az érdeklődésüknek, képességeiknek megfelelő.”

Manninger Jenő kiemelte, a keszthelyi oktatási intézmények nemcsak a környéket, hanem az egész régiót kiszolgálják. A minőséget pedig mutatják, hogy több országos és nemzetközi eredménnyel is büszkélkedhetnek az itt tanulók.

„Nagyon fontos, hogy a gyerekek, azok boldogulni tudjanak. Tehát tulajdonképpen ennek egyik kulcsa a szakképzés. És örülök, hogy Keszthelynek a jó gimnázium mellett jó szakképzési intézményei vannak.”

A nap során díjátadót is rendeztek. 42 pályamű érkezett az álomszakmákhoz kapcsolódó alkotói pályázatra. A nyertesek között keszthelyi, alsópáhoki és hévízi diákok is voltak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek