Pályázati sikerek Keszthelyen

2014. március 25. (kedd)

Körülbelül 100 millió forintos megtakarítást eredményez Keszthelynek a világítás korszerűsítése és egy biomassza égető építése. Az önkormányzat pályázati úton nyert támogatást ezekre a beruházásokra, melyeket 100 %-ban finanszíroznak, így nem kell hozzá önrészt fizetnie az önkormányzatnak. A város biomassza és a közvilágítás pályázati sikere mellett a HUSZ Kft. is támogatást nyert egy új szemétszállító autó és szemétgyűjtő edények vásárlására.

A keszthelyi lomb és fanyesedék nemsokára biomassza lehet majd és a távfűtéses lakásokban adhatja a meleget. A városban évente több mint 3000 tonna ilyen zöldhulladék kerül be a KETÉH-telepre, mely bőven kiszolgálná a jövőben létesülő biomassza égetőt. A biomasszával a jelenleg a távfűtéshez felhasznált gáz fele kiváltható. Az így megtakarított pénz pedig lehetőséget biztosít majd a Panel 3 program keretében épületszigetelések támogatására Keszthelyen.

A közel 300 millió forintból létesülő biomassza égető mellett a közvilágítás korszerűsítésére és a szemétszállítás fejlesztésére nyert támogatást Keszthely. A sikerekről Ruzsics Ferenc polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Gachályi András alpolgármester számolt be, aki szerint a biomassza égetővel egy megbízható és külföldön bevált rendszer létesül majd, mely a 2014/15-ös fűtési szezonban már üzemelhet.

Korszerűsödik a világítási rendszer is Keszthelyen. A közvilágítást a város – várhatóan már idén – 430 millió forintból újítja meg, az önerőhöz 62,4 millió forintot nyert még az önkormányzat melynek köszönhetően nem kell önrészt biztosítania. A biomassza beruházással és a világításkorszerűsítéssel is jelentős megtakarítást könyvelhet el Keszthely.

A pályázati sikerek bejelentésekor Manninger Jenő elmondta, hogy a keszthelyi fejlesztések a megyei fejlesztési terv mellett kapcsolódnak a rezsicsökkentéshez is, hiszen a biomassza égető helyben alapozza meg a további csökkentéseket.

A harmadik keszthelyi pályázati siker a HUSZ Kft.-hez fűződik. A cég 50 millió forintból vásárolhat egy szemétszállító autót és 2000 darab szemétgyűjtő edényt.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)

A nyertes pályázatok rövid ismertetése

Biomassza projekt

2013 februárjában a VÜZ Nonprofit Kft. „Keszthely Város zöld hulladékának energetikai célú köztes termékké való feldolgozása és hőenergetikai hasznosítása” címmel pályázatot nyújtott be a távhőszolgáltatás fejlesztésének érdekében. A 30%-os intenzitású támogatás elnyerését követően a 70% saját erő biztosításának érdekében azonnal újabb pályázat került benyújtásra a Nemzetgazdasági Minisztérium önerő alapjához. A pozitív döntést 2014. február 26-án vette kézhez a VÜZ Nonprofit Kft. A jelentős 298 M Ft összegű beruházás így 100%-os támogatási intenzitással valósulhat meg. A projekt révén egy komplex megújuló energetikai rendszer valósulhat meg, kezdve a tüzelőanyag előállításból a távhővezetékbe történő hőenergia betáplálásáig, nagy részben kiváltva a gázfelhasználást, illetve a gázégős kazánokat. Ez környezetbarát, megújuló energia mely csökkenti a gázfüggőséget, költséget takarít meg és mindemellett munkahelyet teremt.

A megvalósításhoz szükséges forrás rendelkezésre áll, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kezdődhet a kivitelezés. A próbaüzemre az ütemterv szerint már ez év szeptemberében sor kerülhet, azaz a következő téli fűtési szezonban már megújuló energia révén kerül biztosításra a távhőrendszer hőigényének jelentős része.

Közvilágítás projekt

Keszthely Város Önkormányzata 2013-ban pályázatot nyújtott be „Keszthely Város közvilágításának korszerűsítése” címmel. A pályázatot 85%-os támogatási intenzitás mellett 363.800.000 Ft támogatásban részesítette a NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. 2014-es év elején a 64.200.000 Ft-ot kitevő önerőre lehetőség nyílt Nemzetgazdasági Minisztérium önerő alapjához pályázatot benyújtani, melyet a projektmenedzsmenti feladatokat ellátó VÜZ Nonprofit Kft sikeresen megtett, s így immár 428.000.000 Ft-ból 100%-os támogatás mellett valósulhat meg Keszthelyen szám szerint 2643 lámpatest energiatakarékos LED-es technológiára történő cseréje. Ez a város közvilágítási hálózatának több mint 80%-ban történő megújítását jelenti. A projekt révén jelentős energiaköltség takarítható meg a közvilágítás területén.

Keszthelyi HUSZ Nonprofit Kft. projektje

Az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 2014. januárjában iparfejlesztési pályázatot hirdetett meg, melyre a Keszthelyi HUSZ Nonprofit Kft. is benyújtotta a pályázatát a „HUSZ Nonprofit Kft eszközfejlesztése” címmel. A pályázat 100%-os támogatási intenzitással, 50.500.000 Ft összköltséggel támogatásban részesült. A projekt révén még ez év áprilisában beszerzésre kerül egy 18 m3-es gyűjtőtartályú hulladékszállító gépjármű és 1105 db biohulladék gyűjtésére alkalmas hulladékgyűjtő edény.