Pályázatokkal az energiahatékonyság érdekében

2014. augusztus 24. (vasárnap)

A Balatoni Múzeum épületenergetikai fejlesztését, valamint több keszthelyi intézménynél napelemes rendszer kiépítését támogatja az önkormányzat. A beruházásokat uniós pályázatok benyújtásával segítenék.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: pénteki rendkívüli ülésén tárgyalt a keszthelyi képviselő-testület a két projektről. A Balatoni Múzeum egy ötvenmillió forintos kombinált energetikai fejlesztést tervez megvalósítani, mely a külső nyílászárók korszerűsítését, kazáncserét, szabályzók beépítését, valamint megújuló energiaforrásként egy pelletkazán beépítését tartalmazza. A beruházás önerőt nem igényel, az előkészítésből szükséges költségeket a múzeum a saját költségvetése terhére biztosítja.

A másik pályázatot – szintén a Környezet és Energia Operatív Program keretében – a VÜZ Nonprofit Kft. gondozásában az önkormányzat nyújtja be. Három keszthelyi intézményben: a GESZ irodáinak otthont adó Kísérlet utca 10/a szám alatti épületen, illetve a Gagarin utcai óvoda és a Szivárvány bölcsőde épületén alakítanának ki napelemes rendszert. A 27 millió forint összköltségű projekt szintén százszázalékos támogatású, az előkészítés során felmerülő költségre hatszázezer forintot biztosít az önkormányzat, mely sikeres pályázat esetén elszámolható.

– Mindkét beruházás hozzájárulhat a városi energiafelhasználási költségek jelentős csökkenéséhez, ráadásul különösen kedvező, hogy mindezt teljes egészében pályázati támogatásból valósíthatnánk meg, ezért döntöttünk a projektek támogatása illetve benyújtása mellett – hangsúlyozta a polgármester.