Párbeszéd a fiatalok között

2023. augusztus 18. (péntek)
KesztHelyi identitás

Elkezdődött a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szabadegyeteme. A háromnapos eseményen kerekasztal-beszélgetések és workshopok várják a fiatalokat. Az idén határokon átnyúló programot szerveztek, nemcsak hallgatók, hanem előadók is érkeztek többek között Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről.

2022-ben adott először otthont Keszthely a szabadegyetemnek. A több mint 100 fiatal nemcsak politikai és közéleti témákban hallathatta a hangját, hanem megismerhették a Georgikont és a város nevezetességeit is. A rendezvény célja, hogy inspiratív párbeszédeknek biztosítson teret a fiatalok között.

Az esemény megnyitóján elhangzott, a szabadegyetem jó alkalom a kapcsolatépítésre, és arra is, hogy a résztvevők átfogó képet kaphassanak az aktuális kihívásokról és azok megoldási lehetőségeiről. Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke arról beszélt, a proaktív fiataloknak kulcsszerepük van a jövő alakításában.

„Az elmúlt, több mint 10 év során elkötelezetten dolgoztunk azért, hogy a fiatalok, a ti hangotokat kihangosítsuk, és inspiráló, fejlesztő eseményekkel járuljunk hozzá a hazai és közéleti társadalmi párbeszédünkhöz. A mai napon is ezen törekvésünket bizonyítjuk, és bízom benne, hogy a következő két napban ezt majd ti is észlelni fogjátok. Egyben büszkén jelentem, hogy a Nemzeti Ifjúsági Tanács Keszthelyen megrendezett, 8. nyári szabadegyeteme a NIT legnagyobb rendezvénye.” – tájékoztatott Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke.

Ezek a rendezvények Keszthelynek is fontosak. Az iskolaváros méltán büszke arra, hogy a Georgikon az egyik legősibb agrár felsőoktatási campus. A szabadegyetem jó lehetőség a különböző témákban való elmélyülésre és a tartalmas vitákra. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról beszélt, a települést a nyugdíjasok városának szokták nevezni, de az önkormányzat törekvése az, hogy a fiatalok is jól érezzék magukat.

„A régi feljegyzések szerint azt mondták, hogy a nyugdíjasok városa. Több évszázaddal ezelőtt is egy utazó ezt írta le, hogy erre járt, és ez az idősek városa. Nem mondom, hogy nincs benne igazság, különösen, ha Hévízzel együtt nézzük, a gyógyvíz miatt is egy kicsit annak idején még az idősek előszeretettel keresték fel. De azért ez nem egészen így van, és nekünk nagyon fontos, hogy a fiatalság városa is legyen, és azért mindig is az volt, mert iskolaváros.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A résztvevők olyan témákat boncolgatnak, mint a külhoni fiatalok érvényesülése a politikában, a felsőoktatási modellváltás hallgatói szemmel, a média és a politika hatása a fiatalokra és a fiatalok aktivizmusa. Emellett lehetőségük van országgyűlési képviselőkkel, polgármesterekkel beszélgetni, és önismereti, stratégiai és motivációs workshopokon részt venni.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek