Párbeszéd a generációk között

2022. október 20. (csütörtök)

A generációk közötti kommunikációs lehetőségekről tartottak konferenciát Keszthelyen. A tanácskozást a Család- és Gyermekjóléti Központ, az Idősügyi Tanács és az Ifjúsági Kerekasztal szervezte. A résztvevők megismerhették a különböző generációk viselkedési mintáit és a köztük lévő párbeszéd módjait.

Az elmúlt években egyre nagyobb lett a szakadék az idősek és a fiatalok között. Gyorsan fejlődő világunkban a különböző korosztályok egyre nehezebben tudnak kommunikálni egymással. A párbeszéd azonban fontos, nem csak a családban, hanem egy-egy közösségen belül is. A generációk közti kapcsolatok elősegítésére kínált jó gyakorlatokat és megoldási lehetőségeket a konferencia.

„Azzal lehet, hogy megismerjük, hogy a másik miért olyan, amilyen. A fiatalok nem tiszteletlenek és nem kütyüfüggők akkor, amikor a telefonjukba belebújnak, hanem egy másik kultúrában, egy technológiai környezetben nőttek fel. Az idősebbek meg nem maradiak. Egyszerűen mások vagyunk, mindannyiunknak megvannak az értékei, ugyanúgy mindannyiunknak megvannak a gyengeségei is. Ha ezt tudjuk és tiszteljük, akkor sokkal könnyebb együtt élni.” – mondta Szűcs Sándor generációkutató.

A konferencia célja, hogy segítse a Keszthelyen működő intézményeket. A fiatalokkal és az idősekkel foglalkozó emberek közötti párbeszéd is nagyon fontos az együttműködéshez. Az előadók felvázolták a különböző generációk jellegzetességeit, viselkedési mintáit. Elhangzott, mindenkinek megvan a saját nézőpontja, ha ezt megismerjük, akkor könnyebb lesz a kommunikáció.

„Mostanában egyre gyorsabbak a generációváltások a társadalmunkban, és ezért nagyon fontos, hogy tudjunk egymással jól kommunikálni. A helyi összetartozást és összetartást is így szeretnénk erősíteni, hogy minél több eszközt adunk azoknak, akik ebben a szférában dolgoznak: az idősellátásban, a gyermekvédelemben, az iskolákban, óvodákban, hogy jól tudjunk beszélni egymással, hogy minél jobban meg tudjuk érteni egymást.” – tájékoztatott Jakabfi László, a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

A generációváltások egyre gyorsabbak, és minden korosztálynak megvan a saját nyelve. Ezért tapasztalható sokszor, hogy a nagymama nem érti az unokát vagy a szülő a kamasz gyereket. A kutatók azonban azt vallják, ha megértjük a különböző generációk alapmentalitását és tiszteljük egymást, akkor a párbeszéd sokkal egyszerűbbé válik.

„Aki megérte már azt, hogy kamasz gyerekei vannak vagy akár nagyon idős szülei, az tudja, hogy talán a legfontosabb az, hogy megtalálja velük a hangot és a párbeszédet. Ebben segíthet ez a konferencia is, ezek a szervezetek nagyon sokat segítenek, az Ifjúsági Tanács, az Idősügyi Tanács, hogy egymással beszéljünk. Talán ez a legfontosabb.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A konferencián a város számos intézményének vezetője részt vett. A Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ másodszor szervezte meg a tanácskozást.

Regman Karola – Keszthelyi TV

TV Keszthely – Híreink – Párbeszéd a generációk között