Páros küzdelmek a keszthelyi vizeken

2024. április 30. (kedd)
KesztHelyi identitás

420-as ranglista versenyt rendeztek a hétvégén a Keszthelyi-öbölben. A megmérettetést a Keszthelyi Yacht Club szervezte a Magyar Vitorlás Szövetséggel karöltve. A három napos kupán 31 hajó indult, köztük keszthelyi párosok is.

Összekapaszkodva várakoztak a megfelelő szélre a KYC kupa ranglista versenyén. A tervezetthez képest késve indult el a 7. futam vasárnap. Az időjárás miatt kérdőjelessé vált a tervezett 9 futam megtartása, de belátható időn belül megérkezett a várt szél, így minden futamra felharsanhatott a rajtjelzés a Keszthelyi-öbölben.

A kategória résztvevői főleg fiatalok voltak, akiknek pont optimális ez a hajóosztály a csapatmunka elsajátítására. Takács Máté szerint a versenyeket kemény edzések előzik meg.

„Egy edzés kb. 3 óra, ugye főleg limitálja, hogy a legtöbbünknek iskolája van, így kb. csak délután lehet erre idő. Az edzések abból állnak, hogy 30 perc ki-be menet, – egy hajót összeszerelni legtöbbször több időbe telik – és legtöbbször versenyhelyzeteket szoktunk gyakorolni. Pályákat rak ki az edző, és egymást, edzőtársakat próbálunk versenytársnak tekinteni.”

A Keszthelyi Yacht Club két versenyzője Takács Máté, és a Sághy Attila 152 pontot elérve a 18. helyen végzett, ami a legjobb keszthelyi eredmény lett. A fiúk életének szerves része a Balaton és a vitorlázás.

Az iskolánkban volt ilyen természettudatos szakkör és akkor kijöttünk a vízre. Utána elmentem egy vitorlás táborba, és úgy megszerettem a vitorlázást, és elkezdtem versenyezni és versenyszinten csinálni. Kilenc éve versenyzek.”

Tompos Kálmán, a Keszthelyi Yacht Club elnöke szerint a vitorlás élet meghatározó eleme a 420-as kategória. Az egyesületnek megtiszteltetés volt, hogy ranglista versenynek adhattak otthont.

„Itt lehet tanulni, innen lehet nagyobb hajóba átülni, és a klubok is valószínűleg úgy rendezik. 8 klub van most itt, Keszthelyen velünk együtt. 10-12 hajó van 1-1 klubban, a tihanyiak vannak sokan, a Balatoni Yacht Club. Nálunk 3 hajó van, a többieknél 1-2-3 hajó, tehát úgy látszik, hogy újra kezd népszerű lenni ez a kategória.”

Nem csak a versenyzők, de a szervezők is kitettek magukért. Farkas Péter főszervező szerint mind a helyszín, mind a szervezőcsapat ötösre vizsgázott ezen a rendezvényen.

„Nagy öröm volt tavaly, amikor kiderült ősszel, hogy a Keszthelyi Yacht Club bevállalja ezt a versenyt és megcsinálja áprilisban. A kellő szakmai odafigyeléssel kezdtük el megszervezni, és most már el tudom mondani, hogy egy fantasztikus otthont adott ismét Keszthely. „

Az abszolút verseny első három helyét a Tihanyi Hajós Egylet párosai hódították el.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek