Passzold vissza tesó!

2019. január 9. (szerda)

A régi, már nem használt mobiltelefonokat gyűjtik ebben a hónapban három helyszínen Keszthelyen. Elsőként a Helyi Emberi Erőforrások Fejlesztési Iroda épületében lehet elhelyezni a készülékeket, később erre a Balaton Színházban és a Vajda János Gimnáziumban is lesz lehetőség. Az összegyűjtött telefonok újrahasznosításával a környezetvédelemhez járulnak hozzá.
A mobiltelefonok és az illegális ásványbányászat összefüggésére hívja fel a figyelmet ezzel a videóval a Jane Goodall Intézet. A Passzold vissza tesó! avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért kampány célja a használaton kívüli mobiltelefonok összeszedése. A program az esőerdei állatok élőhelyének megmentését célozza meg, mivel a telefonok előállításához szükséges koltán nevű ásványt Afrikában, nagyrészt a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák sokszor törvénytelen módon.

Az országos kampányhoz a keszthelyi Helyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Iroda is csatlakozott, akiket korábban a keszthelyi KÖVET Egyesület keresett fel, hogy segítsék népszerűsíteni a kampányt. Az intézmény szakmai vezetője elmondta, mindig szívesen vesznek részt hasonló akciókon, hiszen ezek a kezdeményezések több fontos célt is szolgálnak. A szakember hozzátette a HEFI Kossuth utca 45. szám alatt található irodájában folyamatosan várják azokat, akik megszabadulnának régi készülékeiktől.

„Bárkit szeretettel várunk. 8 és 16 óra között itt vannak a kollégák hétköznapokon, illetőleg pénteken 8-12 óráig. Akinek van otthon a fiókjában, szekrényében már nem használt mobiltelefon, örömmel vesszük, hogyha elhozzák, bedobják ebbe a dobozba, hiszen újra lesz hasznosítva és nem a kukákban landolnak majd ezek a készülékek.” – mondta el dr. Gábor Hajnalka.

A szakember hozzátette, az összegyűlt készülékeket plombált dobozban fogja átvenni egy újrahasznosítással foglalkozó cég, ahol egy zárt láncolaton keresztül dolgozzák fel ezeket a tárgyakat. Ez a szigorú intézkedés is biztosíték arra, hogy külső személy nem érhet a telefonokhoz, azokat nem tulajdoníthatja el és nem szerezheti meg a rajtuk maradt információkat sem.

A HEFI-ben január 14-ig található meg a gyűjtődoboz. Ezt követően még két helyszínen, többek között a Vajda János Gimnázium épületébe kerül a láda a hónap végén. Ez a mobiltelefon is évekig lapult egy fiókba, várva sorsát, hogy egyszer csak a kukába kerüljön. Azonban sokkal többet tehetünk azzal a környezetünk védelméért, ha felkeressük a gyűjtőpontokat és azokba dobjuk a már régóta nem használt készülékeket. Január 15-től a Balaton Színház épületében is megtalálható lesz ez a láda, amit nyitva tartási időben bárki megtalálhat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9365/passzold-vissza-teso/?fbclid=IwAR3miKDz5yMeu8U6JRgOcCJaLeTXuI1ySgpdbbgePM-oafe0pFuXNVMFsxY