Pedagógusköszöntő

2015. szeptember 13. (vasárnap)

A 70 éve diplomázottak rubin, a 60 éve végzettek gyémánt, az 50 éve tanári képesítést szerzettek pedig arany oklevelet vehettek ma át Keszthelyen. A díszdiplomások elismerés egyúttal a pályakezdők köszöntése is. Ezt a hagyományt már régóta követi Keszthely városa. Cél, hogy a fiataloknak példát állítsanak az olyan nyugalmazott kollégáikkal, akik elkötelezettek voltak pályájuk és hivatásuk iránt.

Gyémántoklevelét vette át Bajner Dezsőné. A zalaszántói és a Csány-László Általános Iskola egykori tanítója 60 éve, 1955. június 29-én szerzett oklevelet a Pápai Állami Tanítóképző Intézetben. „Nagy boldogság ez, egyáltalán hogy megélhettem” – mondja érzéseit Bajner Dezsőné.

Kodály Zoltán és Bárdos Lajos is a tanítója volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oklevelet szerző Kovács Péternek. A zenetanár a Csány László Általános Iskolába, a Vajda János Gimnáziumba és a környék iskoláiba is járt tanítani és szakfelügyelni.
„Kodály Zoltán munkássága volt nekem a nagy elképzelésem. Azt akartam követni, hogy elsősorban a népzene uralkodjon az emberekben, mert az fejezi ki, hogy magyarok vagyunk és szeretjük a hazánkat.” – mondta el a zenetanár. A székely származású Kovács Péter jelenleg is aktív. A Gyenesdiási Dalárda művészeti vezetőjét és a megjelenteket a Dalárda néhány tagja egy rögtönzött énekkel lepte meg.

Rubinoklevéllel ismerték el munkáját a 70 éve diplomázott Dr. Szalontai Zoltánnénak, a Keszthelyen élő nyugdíjas tanító Pápán és Nyírbátorban tanított. Az Alsópáhoki Általános Iskola természetrajz-földrajz tanára és igazgatója is volt Bíró János, aki gyémántoklevelet vehetett át. Antal József Attiláné 50 éve, 1965. június 26-án szerzett oklevelet a Szombathelyi Tanítóképző Intézetben, munkáját Zalaerdődön és Dabrocon végezte. Németh Ferenc Kisgörbő és Várvölgy után a Csány László Általános Iskola napközis nevelőjeként, majd földrajz szakos tanáraként tevékenykedett. Később az intézmény igazgatóhelyettese, majd igazgatója lett.

Régi hagyomány, hogy a pályakezdő pedagógusokat is köszöntik a díszdiplomások mellett. Andorkó Veronika, Horváth Dóra és Molnár Gyöngyi esküt tett a lelkiismeretes pedagógusi munkára. Andorkó Veronika a Zöldmező iskolában kezdte a tanévet, és több iskolában és óvodában is fog logopédiai fejlesztést tartani. A fiatal pedagógus életében a gyerekek szeretete mindig jelen volt, és reméli, hogy az élete további részében is hivatásként űzheti ezt a pályát.

A díszdiplomás és pályakezdő pedagógusokat a Csány-Szendrey iskola csoportja, a Dalos Kedvűek Klubja köszöntötte. A színes gyerekműsor mellett Ruzsics Ferenc polgármester elmondta, hogy a fiatalok és az idősek is nagyon fontos korosztály a város számára.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)