Példátlan versenysiker a Vajdában

2021. március 26. (péntek)

Történelmet írt a Vajda János Gimnázium diákja. Mácsai Dániel országos bajnok lett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából, erre még nem volt példa az iskola életében. A végzős diák emellett informatikából a 3., fizikából pedig a 12. helyet szerezte meg. Tanárával közösen elmondták, a kiváló eredmények hosszú évek felkészülési folyamatának köszönhetőek, amelyet Dani nem feladatként, hanem szórakozásként él meg.

Egy geometria példát magyarázott Mácsai Dánielnek Rónaky Attila, a Vajda János Gimnázium pedagógusa. A feladat az alapokkal kezdődik, olyan számításokat kell elvégezni, amelyeket a tanórán megszokhattak a diákok. Daninak azonban komolyabb feladatokkal is meg kell küzdenie, hiszen rendszeresen versenyekre jár, ahol kiemelkedő eredményeket ér el. Legutóbb történelmet írt, hiszen a matematika OKTV-n első helyezést szerzett. Azt mondja, ezekre a versenyekre nem lehet néhány hét alatt felkészülni.

„Erre a készülés nem úgy zajlik, hogy előtte pár héttel vagy pár hónappal nekiállok és nézem a feladatokat, hanem ez egy folyamat és ez sokkal régebben kezdődik. Nekem ez 9. osztályban kezdődött, amikor ide kerültem ebbe a gimnáziumba, előtte nem nagyon foglalkoztam versenymatekkal, ezért így meglepetésként is ért. Először kicsit megszeppentem órán első félévben, kilencedikben, mert nehéz volt, viszont aztán hamar alkalmazkodtam és kerestem különböző kihívásokat. így jártam különböző táborokba, szakkörökbe.” – mondta a Vajda János Gimnázium diákja.

A Vajda gimnázium diákja már a tavalyi évben is remekelt, akkor 3. helyezést ért el az OKTV-n. Idén azonban az első hely mellett egy fizika 12. helyezést és egy informatika 3. helyezést is begyűjtött. Azt mondja, a felkészülést nem feladatként, hanem egyfajta szórakozásként éli meg. Ugyanakkor nem csak a reál, hanem a humán tárgyakban is remekel, és az iskolai dolgozatokat, feleléseket sem hagyja ki. Tanára azt mondja, társait is inspirálja és igazi példakép a számukra.

„Tízedikben emlékszem, hogy jött oda, hogy tanár úr, én már integrálok. Annyira előre haladt, annyira önjáró volt, és önmagát képezte és külön olvasott angol nyelvű irodalmat, orosz nyelvű irodalmat. Tehát őt tényleg érdekelte ez a dolog. Amit beszéltünk, hogy van olyan, amikor az ember ad egy érdekesebb példát, akkor ő is egy kicsit összehúzza a szemöldökét, de pillanatok alatt összerakja. A többiek – amikor nem távoktatási rendszerben voltunk – akkor mindig figyelték a Daninak a reakcióját. Hogyha a Dani bólintott egyet, akkor ez megoldható, ha ő is egy kicsit húzódzkodott, akkor nyugodtabban hátradőltek, hogyha nekik annyira nem ment. Amit szeretnék mondani, nagyon inspirálta őket a Dani és ő közösségi ember is.” – emelte ki a Vajda János Gimnázium pedagógusa, Rónaky Attila.

Mácsai Dániel jelenleg végzős, az érettségire készül. A Vajda János Gimnázium egész közössége büszke rá, hogy olyan eredményt sikerült elérnie, amit még senkinek. Dani az ELTE elméleti matematika szakára készül, versenyeredményeinek köszönhetően számos plusz ponttal is gazdagodik a felvételi eljárás során.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7921-peldatlan-versenysiker-a-vajdaban