Pelso Társaság: arról beszélnek, ami az embereket foglalkoztatja

2024. március 21. (csütörtök)

Egészségügyi témával folytatódott a Pelso Társaság februárban indult előadássorozata. Az ismeretterjesztő program a többi közt az egészségügy, a történelem és a mindennapi élet területeit érinti. Az előadássorozat minden korosztálynak ajánlott, külön céljuk, hogy a fiatalokat is megszólítsák.

A gyógyulás kétségei, a gyógyítás tévútjai címmel tartott előadást dr. Szutrély Péter. A beteg ember megélt problémáiról, a modern orvos-beteg kapcsolatról is szólt a hallgatóságnak. A Németországban 30, Keszthelyen 11 éven át dolgozó urológus arra mutatott rá, fontos, hogy a beteg tudja, ki az a bizonyos valaki, akivel kézen fogva elindulnak a gyógyulás útján.

„Ez egy óriási előnyt jelent. Én azt szoktam mondani – 50 év orvosi gyakorlata után – hogy a diagnózist soha nem én állítom fel, mint orvos, hanem a beteg mondja meg nekem. Ha ezt minél tudatosabban mondja meg, annál jobb neki” – nyilatkozta az előadó.

Dr. Szutrély Péter nem csak most, később is szeretné megosztani ezzel kapcsolatos gondolatait, hisz úgy látja, hogy nagy a tudásdeficit. A magiszter a Pelso Társaság előadássorozata keretében osztotta meg gondolatait. A civil közösség 2008-as alakulásakor azt tűzte ki célul, hogy a történelem, a politika, a kultúra, az egészségügy, a mindennapi élet területeiről gyűjtött témákról beszéljenek és jussanak el az emberekhez.  Tavalyi kibővített elnökségi ülésükön döntötték a pelsosok, hogy ismeretterjesztő rendezvénysorozatot szerveznek.

Horváth Imre, a társaság elnöke: „A tagságunk szellemi tőkéjéből merítjük ezeket a témákat. Az is nagyon lényeges nálunk, hogy hisz itt élünk a környéken – Keszthelyen, Hévízen, Alsópáhokon, Sármelléken, Balatongyörökön – hallgatjuk az embereket, beszélgetünk az emberekkel, értjük azt, hogy mi az, ami foglalkoztatja őket és bármi, ami foglalkoztatja őket, arról beszélünk. Természetesen mindenről nem fogunk tudni beszélni.”

Korábban a kripto valutáról is szó volt, a következő, áprilisi előadáson Fekete György beszél Hadik András huszár karrierjéről, májusban pedig dr. Kovács Ernő az Európai Unió perifériáján lomizókról osztja meg gondolatait.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek