Permetezik a vadgesztenyefákat

2021. május 25. (kedd)

Permetezik a városban található vadgesztenyefákat. Az éves ápoló munkára a kártevők elleni védelem miatt van szükség. A folyamat az éjszakai órákban zajlik, hogy a lakosságot és a forgalmat ne zavarja.

Ezzel az ágyús módszerrel permetezik a szakemberek a vadgesztenyefákat az éjszakai órákban este 10 és hajnali 4 között, amennyiben az időjárási feltételek is lehetővé teszik. A szakemberek a város több utcáját is végigjárják, hiszen sok helyen található városi kezelésben lévő vadgesztenyefa. Így többek között a Bercsényi utca, a Sopron utca és a Béri Balogh Ádám utca sem maradhat ki. A permetezőgép alkalmas arra, hogy a több mint hatszáz, magas és nagyméretű fa koronáját is tudják vele gyorsan és hatékonyan kezelni.

„Az aknázómoly egy nagyon komoly kártevője a vadgesztenyének. Tulajdonképpen egy őszi állapotot idéz elő, tehát elkezdenek sárgulni a levelek és lehullanak. Emiatt viszont fontos védekezni ellenük minden évben. Szerencsére az elmúlt években mindegyik permetezés eredményes volt és ugyanezt az eredményességet várjuk ebben az évben is a beavatkozástól.” – mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell.

A természetvédelmi mérnök elmondta, az önkormányzat minden évben ugyanazzal a kivitelezővel végezteti el a szükséges permetezést. A szakemberek felkészülten, a szigorú növényvédelmi előírások betartásával hajtják végre a feladatot. A város egyik szimbolikus fafajtájának védelmére nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen az aknázómoly mellett gombafertőzéánek is ki van téve a növény. Az éves ápoló munkát eredetileg május 17 és 22 között végezték volna, az előre meghatározott időintervallum azonban kitolódik. Az elmúlt napokban ugyanis többször volt eső vagy szél, ami nem tette lehetővé a munkát. Így számítani kell arra, hogy jövő héten is permetezni fognak a szakemberek. Az önkormányzat kéri a lakosságot arra, hogy az érintett utcákban ablakaikat csukják be éjszakára is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8069-permetezik-a-vadgesztenyefakat