Petőfi 200: olvasómaraton és vetélkedő a Csány-Szendreyben

2023. január 25. (szerda)

Olvasómaratont és vetélkedőt szerveztek a Csány-Szendrey iskolában. Az intézmény a magyar kultúra napja kapcsán rendezi meg évről-évre a programot. Az esemény témáját a Petőfi bicentenárium adta. A diákoknak bőven volt választása, hogy mely Petőfi műből olvassanak, a költőnek több mint 800 verse született.

„Megint beszélünk s csak beszélünk” – írta meg Petőfi a forradalom kitörése után. A diákok meg csak olvastak, s csak olvastak. 22 éve rendeznek felolvasómaratont a Csány-Szendrey iskolában. Minden évben adott téma szerint olvasnak. Ezúttal a 200 éve születet Petőfi Sándor műveiből és hozzáköthető írásokból választhattak a tanulók.

„Én mindenképpen szerettem volna részt venni. Szerintem ez nagyon fontos esemény, hiszen felolvashatjuk Petőfitől azokat a költeményeket, életutakat, amik nagyon fontos események” – nyilatkozta Simon Lili tanuló.

A zsibongót olvasókuckónak rendezték be. Másodiktól nyolcadik osztályig mindenki olvasott 8 órától 15 óráig. A program a diákok, a tanárok és a szülők összefogásával jött létre. A szülői közösség meleg teával és aprósüteménnyel vendégelte meg a gyerekeket. Az iskola célja az olvasás népszerűsítése és a közösségi szellem erősítése volt.

Henn Éva, az iskola humán közösségének vezetője: „A mi iskolánknak nagyon sokat jelent, ugye Csány-Szendrey Általános Iskola vagyunk, tehát Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága révén Petőfiről talán nálunk több szó esik, mint egyébként. Első osztálytól kezdve a gyerekek már találkoznak Petőfi verssel, ötödik, hetedik osztályban az életút és a költészet az téma. Én azt gondolom, Petőfi egy nagyon könnyű téma, egy nagyon nagy merítés.”

A magyar kultúra napjához kapcsolódva nem csak olvasómaratont, hanem vetélkedőt is rendeznek minden évben. Az intézmény szerint ez is jó lehetőség arra, hogy a székhely és a tagintézmény tanulói találkozzanak egymással.

Petőfi versfeldolgozásokat kellett felismerni a diákoknak. Az osztálytermek színterekké változtak, ahol állomásszerűen váltották egymást a vetélkedő csoportok. A feladatsorok közt volt totó, szókereső, képkirakó is, de térképen kellett megjelölni például Petőfihez kapcsolódó településeket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9989-petofi-200-olvasomaraton-es-vetelkedo-a-csanyszendreyben

Képek