Piac: kapható minden, ami szükséges karácsonyra

2021. december 23. (csütörtök)

A Keszthelyi Városi Piac is készült a karácsonyra. A korábbi évekhez képest ugyan csökkent valamelyest a kereslet és ezzel együtt a kínálat, de szinte minden megtalálható, ami az ünnepkörhöz szükséges. Ha valaki mindeddig még nem vásárolta meg a karácsonyfát, már nagyon kevés ideje maradt erre.

A piaci árusok többsége a szokásos kínálattal várja a vásárlókat. A piacon a zöldség- és gyümölcsfélék ára az elmúlt évhez képest nem emelkedett jelentősen. A vásárlók zömében visszatérő ügyfelek. Vargáné Bene Edit is itt szokta intézni a beszerzést, most a karácsonyra készül a piacon. Ezt mondja: „Laskát is szokok csinálni a dióból, meg aztán most bejglit, diós kevertet. Mást nem kerestem most… a mákot! Még mákot keresek, mákos bejglinek.”

Az árusok száma csökkent egy kicsit, ennek oka nem csak a pandémiában keresendő: többen is inkább pihennek már ebben az időszakban. A Keszthelyi Városi Piac kínálatát mindez nem befolyásolja. Szantnerné Merenics Valéria a közelben dolgozik, így természetesen ő is a piacon vásárol. „Igyekeznek megfelelő árakat kialakítani. Részemről, ami lehetséges, én mindent itt vásárolok, és nem a nagy bevásárlóközpontokban. Tehát ami szükséges: a dió, mák a sütéshez, az alma, a szőlő, a méz… mindent” – mondja.

A piacon igazi őstermelőktől lehet vásárolni. Megtalálhatók a klasszikus „kendős” nénikék is, akik valódi házitojást, valamint szabadföldi terményeket árusítanak. A karácsonyi asztalra nem csak zöldség, gyümölcs, sütemény kerül, hanem húsfélék is. Frigik Vivien pultjánál is nagy volt az érdeklődés. A vállalkozó úgy látja: az ünnep miatt megnőtt a forgalom: „Sokkal több lett. Leginkább amit keresnek, az a véres hurka, a májas hurka, a sütőkolbász, az angolszalonna, tarja ugye a káposztához, amit szoktak, vagy nyers húsok: mangalica és szürkemarha.”

Aki még nem vásárolta meg a karácsonyfát, már nagyon kevés ideje maradt erre. Választék van – az árusok szerint csökkent a kereslet az igazi fák iránt. A Surdról érkező őstermelő, Imre Csaba elmondta: körülbelül százhúsz fenyőt hozott, a felét még nem adta el. Hozzátette: „Sajnos hogy igen, változott az érdeklődők és a vásárlók száma is. A műfenyő megnyirbálta a vevőkörünket. Az a baj, hogy sokan mondják, hogy az ünnepet sem tartják, nem díszítik a fát. Nem is szeretnének vásárolni. Egy-két vevőnk akad. Nagyon gyér a forgalmunk sajnos.”

Az őstermelő úgy látja: évről évre csökken a fenyőfát vásárlók száma, pedig a nevelés idő- és munkaigényes tevékenység. A Keszthelyi Városi Piac karácsony és újév szombatján ugyan nem lesz nyitva, de a szerdai napokon igen. Jövő évben legelőször január ötödikén lesz nagypiac.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8707-piac-kaphato-minden-ami-szukseges-karacsonyra