Piaci palántamustra

2021. május 11. (kedd)

A járvány kezdete óta kevés ember volt a piacokon. Azonban a jó idő beálltával megindult a forgalom a keszthelyi piactéren is. Árusok, vásárlók betartották a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat. A standoknál a sorban állók a távolságtartásra nem vagy kevésbé figyeltek. Zöldség, gyümölcs, virág volt bőven, mégis legtöbben palántát vásárolni mentek szombaton reggel.

A hétvégi piacnapon már kora reggel látható volt, hogy megélénkült a forgalom. A tavasz, az ültetési szezon csábította az embereket az árusokhoz. Szinte egymást érték az őstermelők, palántát, egynyári virágokat árulva. Az ablakok, udvarok díszeiből, a muskátlikból, petúniákból és számos pompás virág fajtából is válogattak. A hosszú bezártság, a szürke hónapok után jól látszott, hogy a vidám színekre, a környezetet, kertet, balkont díszítő virágokra is nagy az igény. Gyümölcs és zöldség is akadt bőven. A kiskertek első salátái, újhagymái is megjelentek. A vásárlók többsége azonban palántáért állt sorba. A pandémia időszaka alatt több családban is döntöttek úgy, hogy maguk termelik meg a nyári zöldségszükségletet. Az árusok segítségét kérték a fajta választásban.

„Most kezdtünk el kiskerttel foglalkozni. Csak egy nagyon pici konyhakertünk van. Zellerpalánta, paprika, paradicsom./Mit szól az árakhoz?/Hát az igen borsos! Az nagyon borsos. Különösen erre a Dunántúlon.”- mondta Laczi Istvánné.

A legtöbb vásárló a jól bevált árusánál vette meg a palántát. Az árral is elégedett volt.

„Nem tartom magasnak. Úgyhogy annak ellenére, hogy a pandémia időszakában vagyunk, nemrég szabadult fel a piac, úgyhogy az árak nem szaladtak el. Hasonló az elmúlt évekhez.” -nyilatkozott Balogh József.

Az árusok, őstermelők nem zárkóztak el a kérdések elől. Szívesen segítettek a kezdőknek. A piacokon minden évben jelennek meg új zöldségfajták. Vásárláskor a tapasztalt kertészkedők is kértek tanácsot az újdonságokkal kapcsolatban, de sokan maradtak a hagyományosan bevált fajtáknál. Legtöbben a paprika és paradicsom palántákat keresték.

„Az idén a vastaghúsú fehér paprikát,enyhén csípőset. Ilyen Kápia típusú paprikát, ami zölden indul, és sötét pirossá érik be és édes./A paradicsom palántáknál?/A paradicsom palántáknál kedvelik a faparadicsomot, a korai K3-t és a nagy befőző paradicsomokat./Nincs még kora kiültetni?/Általában az emberek, ha nem a fóliába ültetik, hanem ki a szabadba, akkor inkább megvárják a fagyosszenteket.”- mondta el Hajnali József őstermelő.

A huszonöt éve piacozó őstermelő, Nagy József palántái is gyorsan fogytak. Bő volt a választék. Több fajta paprika és paradicsompalánta volt a standján. Különböző árkategóriákban. Az árak kismértékű emelését is megindokolta.

„A sok fűtés, főleg az idei évben. Nagyon sokat kellett neki fűteni. Elhúzódott a palánta növekedés is emiatt. Mert azért az a fűtés nem olyan, mint a napfény.”- adott tájékoztatást Nagy József.

A paprika, paradicsom palánta ára 300-450 forint között mozgott a keszthelyi piacon. A karalábé, a zeller szála 40-50 Ft volt. Ez a tavalyihoz képest átlagosan 10%-os százalékos drágulást mutat. Az egynyári virágok ára is ennyivel emelkedett.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8032-piaci-palantamustra