Piacképes szakmákat kínál a Közgáz

2021. november 11. (csütörtök)

Piacképes, Keszthely térségében is keresett szakmákat képeznek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban. Nyílt napon mutatkozott be tegnap az intézmény az általános iskolásoknak és szüleiknek. Játékos kvíz feladatokat oldhattak meg a résztvevők. Az iskola két osztályt indít a kilencedik évfolyamon, 64 diákot tudnak felvenni a pénzügyi-számviteli ügyintéző, logisztikai technikus és vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakokra.

Mindig bemelegítés előzi meg a gépírást. A Közgazdasági Technikum minden diákja elsajátítja ezt a készséget. A szolgáltatási szektorban elhelyezkedők nagy hasznát veszik ennek. Az általános iskolások szívesen ismerkedtek az intézménnyel.

Németh Réka a szomszédos Csány-Szendrey iskola tanulója. Azt mondja, a pályaválasztás nehéz döntés. Még nem döntött, hova jelentkezik. A Közgazdasági Technikum tetszik neki: „Nagyon megtetszett a közösség, meg hogy nagyon családias itt a hangulat és ez a gépírás is nagyon tetszett, ahogy így kipróbáltam.”

Nagy az érdeklődés a logisztikai technikus képzés iránt. Az iskolában lehetőség van a közúti-, a vasúti-, a légi, vagy akár a vízi áruszállítási folyamatokkal is megismerkedni. A kreatív, jó szervezőkészséget igénylő szakma megszerzésével Keszthelyen és térségében is könnyen el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon.

„Én azért ajánlanám ezt az iskolát, mert mindamellett, hogy érettségit kapok, kapok egy olyan szakmát az év végén, amivel el tudok helyezkedni a munkaerőpiacon, bárhol” – mondta televíziónknak Orczi Ferenc Gergő, az iskola tanulója.

A logisztikai technikus mellett pénzügyi-számviteli és vállalkozási ügyviteli ügyintézőket képeznek a technikumban. Az iskola célja, hogy olyan szakemberek kerüljenek tőlük a munkaerőpiacra, akik tisztában vannak a pénzügyi élettel, a gazdasági tevékenységgel. Az iskolavezetés szerint nagy az érdeklődés a Keszthelyi Közgazdasági Technikum iránt.

Páhi Sándorné Szalai Éva iskolaigazgató: „Készült egy lista a TOP10-es szakmákról, vagyis arról, hogy a nyolcadikosok milyen szakmákat választanak, preferálnak. Ebben a TOP10-es szakmákban a pénzügyi-számviteli ügyintéző a második helyen szerepel, a logisztikai technikus pedig a hatodik helyen. Azt is szeretném kiemelni, hogy Keszthely és környéke olyan vállalkozásokat működtet és olyan lehetőségeket biztosít, ami pont a mi szakmáinkat helyezi előtérbe. Nagyon jól el tudnak helyezkedni diákjaink a szakmai vizsga után.”

A legfontosabb feladat most a középiskolákban a beiskolázás. A Közgazdasági Technikum a közösségi médiában, még podcast formájában is népszerűsíti képzéseit. A kilencedik évfolyamon két osztályt indítanak, 64 tanulóval. Pénzügyi-számviteli ügyintézőből 32 főt, logisztikai technikusból és vállalkozási ügyviteli ügyintézőből pedig 16-16 főt iskoláznak be. A legutóbbi felvételi eljárásban három-négyszeres túljelentkezés volt a különböző szakokra.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8585-piackepes-szakmakat-kinal-a-kozgaz