Pilótaképzés indul a Hévíz-Balaton Airporton

2019. május 3. (péntek)

Mintegy 300 diák tanulhat Hévízen idén ősztől a Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter pilótaképzőjében. A mintegy 4,5 milliárd forintos beruházás a Hévíz Város Önkormányzata által működtetett Hévíz-Balaton Airporton valósul meg. A fejlesztés két éves munka eredménye.
A repülőtéren számos beruházást hajtanak végre a közeljövőben annak érdekében, hogy az érkező diákoknak a legmagasabb színvonalú infrastruktúra álljon a rendelkezésükre. A 19 hónapos képzés alatt a tanulók az elméleti tananyag mellett a világ egyik legfejlettebb szimulátorán gyakorolhatnak.

A témában tartott sajtótájékoztatón Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, a pilótaképző elindulása olyan fejlesztési lehetőség, amely méltó helyre emeli a repteret és a térséget.

„Ez nem csak gazdasági szempontból jelentős számunkra, hanem turisztikai szempontból is, hiszen a klaszter mellett, a klaszterben van olyan cég is, akivel úgyszintén két éve folytatjuk a tárgyalásokat, aki turistákat utaztat, üzletembereket utaztat. Meg tudunk nyitni és meg fogunk nyitni egy olyan új desztinációt is, ahonnan eddig is érkeztek hozzánk vendégek – Skandináviára értem és a skandináv országokra. Eddig is érkeztek hozzánk Norvégiából és Svédországból elsősorban vendégek, de azt gondolom, hogy ezt erőteljesen tudjuk fokozni.” – tájékoztatott Hévíz polgármestere.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a képzés technikai része a környékre és a komfortérzetre nem lesz negatív hatással, hiszen az oktatás négyszemélyes kisgépek segítségével történik. Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a projekt előreláthatólag 80-100 munkahelyet teremt, emellett pedig kiemelkedő fejlődést is jelent.

„Nem csak egyszerűen arról van szó, hogy új munkahelyek lesznek, hanem ami nagyon fontos, hogy olyan munkahelyek, amik igen magas szakképzettséget igényelnek, új technológiákat, innovációt hoznak ide. Tehát amire igazából vártunk, hogy stratégiai jelentőségű beruházással a világ legfejlettebb iparágához lehet csatlakozni, mert a légügyi iparág egy nagyon dinamikusan fejlődik még egészen biztos a következő évtizedekben is.” – tette hozzá a képviselő.

A Hévíz-Balaton Airporton megvalósuló fejlesztés nem csak Hévíz, hanem az egész térség számára kiemelkedő. A projektnek Keszthely is örül, hiszen a város számára is pozitív gazdasági és turisztikai hatása lehet – emelte ki Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere.

„Minden fejlesztés, ami pozitív fejlesztés, ami a térséget érinti, természetes, hogy nagyon jó és nagyon fontos Keszthelynek. Ez a mostani fejlesztés – ahogy a sajtótájékoztatón is elhangzott – egy olyan valóban minőségi, a térséget minőségben, érdemben fejlesztő beruházás, ami Keszthelynek egyértelműen jó lesz mind gazdasági, mind turisztikai szempontból.” – emelte ki Keszthely alpolgármestere.

A Hévíz-Balaton Airport jelenleg is fejlesztés alatt áll, a magyar kormány 6,6 milliárd forinttal támogatja az infrastrukturális beruházásokat. Ehhez adódik hozzá a Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter fejlesztése, amelynek köszönhetően idén október-novemberében már elindulhat a pilóták képzése.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5993-pilotakepzes-indul-a-hevizbalaton-airporton