Plébániák találkozója

2020. szeptember 6. (vasárnap)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportja az idén is megrendezte a plébániák találkozását a Keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébánia udvarán. A találkozóra nem csak keszthelyi hívek érkeztek, hanem az augusztus 1-től újonnan a Fő téri plébániához tartozó település delegáltjai is. A találkozó kiváló alkalom volt a bemutatkozásra, egymás megismerésére és a kikapcsolódásra.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának elnöke azt a levelet olvasta fel a találkozón, amelyet Keszthely város polgármestere írt a rendezvény szervezőinek. Nagy Bálint köszönetét fejezte ki a hívek, a lakosság összefogásáért. A plébániák találkozóján Keszthelyen, a Fő téri plébánia mellett a Kis-Szent Teréz Plébánia, a református és az evangélikus egyházközség képviselői vettek részt.

„Volt alkalom, hogy a Nagymezőn voltunk ahol még baptista testvéreink is voltak. Most is itt vagyunk,reformátusok. Reformátusok is jönnek. S az is nagyon fontos, hogy ökomenikus, tehát így együtt vagyunk,ismerkedünk, beszélgetünk és ahogy szerepelt a leírásban amit elküldtünk sokaknak, hogy közösség építés. Nagyon fontos, hogy megismerkedjünk, beszélgessünk, gondolatokat cseréljünk.”-mondta el Krupláné Nagy Ágnes, a KÉSZ elnöke.

A hívek gyakran csak a templomban találkoznak, ahol nincs lehetőség kötetlen beszélgetésre, közösségépítésre. Egymás felekezetének megismerésére. A találkozó résztvevői között az idén új településről, Zalaszántóról is érkeztek,melynek plébánosa,lelki vezetője augusztus 1-től Tál Zoltán lett.

„Én ezt nagyon szerencsésnek értékelem, mivel most községünkben új plébános van. Egy kicsit ezt a helyzetet nekünk is meg kell szokni és talán így egy kicsit közelebb kerülünk, más oldaláról ismerjük meg ezt a közösséget. Jó lesz beszélgetni. Talán egy kicsit a jövőbe mutatóan is megismerjük egymás céljait, egymás életét és ezt mindenképpen nagyon tudom preferálni.”- mondta a zalaszántói Vajda Károlyné.

A jó hangulatú, batyus programon közös főzés is volt. Az asztali áldást követően fogyasztották el a bográcsban készült ételt. A plébániák és a protestánsokkal való találkozás azt a célt szolgálja, hogy közelebb vigyék egymáshoz a keresztény testvéreket.

„A személyes találkozás a fehér asztalnál az mindenképpen másfajta szemléletet hordoz, mint az Isten tiszteleten vagy a szentmisén való találkozások. Ott egyfelé figyelünk, az igére és magára Krisztusra, itt pedig egymásra. Ezért van ez a személyes találkozás, hogy itt valóban megerősítsük a hitünket, a találkozásnak az igazi örömét, s ez a személyes találkozás gazdagítsa az emberi kapcsolatainkat minőségében is. „- mondta el véleményét Tál Zoltán plébános.

A plébániák találkozóját 18.alkalommal rendezték meg Keszthelyen.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízióű

https://tvkeszthely.hu/hirek/7374-plebaniak-talalkozoja