Podmaniczky-díj a keszthelyi szobrásznak

2021. július 5. (hétfő)

Az építészeti értékek megőrzéséért járó elismerést vehetett át Turi Török Tibor. A Podmaniczky-díjat Ráday Mihály a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke adta át a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtárában.

Turi Török Tibor örömmel mutatja a napokban átvett Podmaniczky-díjat, amivel a városvédő civilek 1982 óta minden évben jutalmazzák azokat, akik foglalkozásuktól, munkaköri kötelezettségüktől függetlenül a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében. 2021-ben 9 fő kapta meg a díjat hazánkban. A keszthelyi szobrászt Sümeg város polgári egyesülete terjesztette fel az elismerésre. A városkép kialakításához Turi Török Tibor nyolc szoborral járult hozzá. A díjat a Város –és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke, a városvédő Ráday Mihály adta át.

„Jól teljesített a régiónk,Tapolca polgármestere kapta és Gyulakeszin a Csigó malomnak a kulturális malom, kultúrcentrum vezetőhölgye és én, mint keszthelyi szobrász kaptunk ilyen elismerést. Igyekeztem megtalálni a helyi hagyományait Sümeg városnak, s aszerint fogtam a dolgokba. Igyekeztem úgy ábrázolni pl. Ramasetter Vincét, a város nagy idolját. Nem az akkori reformkori tokaszakállas fazont csináltam, hanem úgy ahogy kinéz Ramassetter Vince, s aranyosak voltak a sümegiek, mert azt mondták, hogy végre hazatért Ramassetter Vince.”- mondta a szobrász.

Az épített örökség, annak megőrzése és bemutatása korábban is foglalkoztatta Turi Török Tibort. Nagy megtiszteltetésnek érzi munkájának elismerését.

„Úgy voltam mint a Babamúzeummal. Én úgy érzem, hogy elég jól sikerült és utána minden visszanevel. Amit az ember készít és jót-ha jó-. S akkor jó ha elismerik, valahogy úgy érzem, hogy nem csak hálával tartozom, hanem azzal is, ha így elismertek, így minősítettek akkor nekem aszerint is továbbra így kell cselekednem. Tehát olyan vágányra tettek ahonnan nincsen kitérő, tehát menni kell előre és jobb kedvvel, szorgalommal, ambícióval.”- mondta el Turi Török Tibor.

Turi Török Tibor közel negyven éve alkot. Ír, szobrászkodik. Számos köztéri szobra megtalálható Magyarországon és a környező országokban.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8172-podmaniczkydij-a-keszthelyi-szobrasznak