Pókászok tanácskoztak

2019. október 9. (szerda)

Balatongyörök és Keszthely volt a helyszíne október 4-6. között a XIX.Magyar Pókász Találkozónak. Szakmai előadásokon kívül élménybeszámolók, baráti beszélgetések és kirándulások színesítették a három napos programot,melynek egyik fő célja az utánpótlás nevelés volt.
A magyar pókászat mostanra már hagyományos éves szakmai és társasági rendezvénye a három napos találkozó. amit 1999-től rendeznek meg. A Balatongyöröki Ifjúsági Tábor előadótermében tanácskoztak a magyar zoológusok pókokkal foglalkozó szakemberei és hobby kutatók. Az idén a búvárpók állt a középpontban.

„Európában az egyetlen igazi vízi pók,szó szerint ahogy a rajzfilmben is alkották – csak az egy kicsit hiányos ,két lábbal kevesebb van szegénynek a rajzfilm figurának. De valóban vízi állat,tehát egész évben a vegetáció során is a víz alatt él.Ott vadászik. Igaz,hogy levegővel lélegzik,de a lényeg az,hogy egy búvárharangot készít- ahogy a képen is látható – és odavonul vissza nyugalomba,s majd ősszel elhagyja a vizet és akár a csigaházakban is kereshet menedéket télire.”-mondta Keresztes Balázs főszervező.

A Kárpát-medencei magyar pókászoknak a találkozóján nem csak a búvárpókról hallhattak előadást a résztvevők. A Balaton –parti nádasok és települések pókjait is megismerhették. A Keszthely és környéke a szakmai közösségnek azért is jelentős mert a Georgikon Karon a 2008/2009-es tanév tavaszi félévétől az Arachnológia –a pókszabásúak ökológiája,etológiája és rendszerezésük alapjai címen. az oktatásban is megjelent. Meglepően sokan kutatják a pókokat, foglalkoznak az élőhelyeikkel és fedeznek fel új fajokat. Az arachnológusok nemzetközi konferenciáján évente kiválasztják az év pókját.

„Ebben az évben a szegélyes vidrapók,ami a Balaton szegélyének,nádasainak egy jellegzetes faja nyerte ezt a kitüntető címet ami Európa szerte és Magyarországon is védett faj.A funkciója ennek a védett, év faja, év pókja kategóriának elsősorban az,mint más élőlények esetében. Az év fája, év madara –tehát kategóriáknak megfelelően,hogy ráirányítsa a figyelmet nem csak egy fajra,hanem általában egy adott élőhelyre.”-adott tájékoztatást Dr. Szinetár Csaba zoológus.

Az idei pókász találkozónak egyik fő célja a pókok iránti érdeklődés felkeltése volt. Ezért hirdettek meg általános iskolások számára rajzversenyt. Az alkotásokat a tanácskozás helyszínén kiállították.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6468-pokaszok-tanacskoztak?fbclid=IwAR02UV0DjNfLrKGll4YDWQU-sKRF7cwp_2d212fPpswRqwx0j9EnAscFEi8